BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intenzíven érdeklődnek az ázsiaiak

Az oroszok érdeklődése lanyhult, de az ázsiaiaké változatlan a magyarországi lakóingatlan-piacon.

Az oroszok érdeklődése lanyhult, de az ázsiaiaké változatlan a magyarországi lakóingatlan-piacon, ahol az elmúlt év második felében mérséklődött a hazai befektetők aktivitása.

Erre az évre a külföldiek érdeklődését még nehezebb előre jelezni, mert a januári piaci tapasztalatok nem mutatnak világos képet

– válaszolt a Világgazdaság kérdésére a Duna House elemzési vezetője, Benedikt Károly. Magyarázata szerint az ázsiai befektetők a januári ünnepek után fokozatosan, a szokásosnál kicsit lassabban érkeznek vissza a piacra. Aktivitásuk az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint fennmaradt, sőt arra lehet számítani, hogy a kínaiaké mellett fennmarad a koreaiak és a vietnámiak tavaly felerősödött érdeklődése is. Figyelemre méltó, hogy a magánbefektetőkön kívül a fejlesztők is érdeklődnek, az utóbbiak idővel akár jelentősebben is befolyásolhatják a hazai ingatlanpiacot.

A lakásvásárlás mellett újabban a bérleti lehetőségeket is keresik munkavállalóik számára a külföldi vállalatok.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Mint az elemző rámutatott, a külföldi ingatlanbefektetők hozzájárulnak a lakáspiachoz kapcsolódó szolgáltatások, azaz egy újabb iparág fejlődéséhez és megerősödéséhez is. Szívesen vesznek ugyanis igénybe teljes körű ingatlankezelési szolgáltatást, mert ezen keresztül személyes jelenlét nélkül menedzselhetik a más országokban lévő – ez esetben magyarországi – befektetéseiket.

E folyamatok és szolgáltatások a hazai bérleti kultúra kialakulásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek

– mutatott rá Benedikt Károly. Az ingatlanbérleti díjak tavalyi hozama jellemzően 5,5-6 százalékos volt, de az értékek kerületenként jelentősen eltértek, ahogy a lakások ára is.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.