BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszeri volt a kiugrás az építőiparban, tovább tart a lejtmenet

Éves alapon 0,5 százalékkal, az előző hónaphoz mérten 5 százalékkal csökkent augusztusban az építőipari termelés. A KSH hétfői gyorsjelentése szerint az első nyolc hónapban összességében 4,7 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszaki bázishoz képest az ágazat teljesítménye. A megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal bővült, de a teljes szerződésállomány mínuszban van, volumene 23,9 százalékkal kisebb a 2022 augusztus végitől.

Valóban nem hozott trendfordulót és egyszerinek bizonyult a júliusi növekedés, augusztusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,5 százalékkal, az előző hónaphoz képest 5,0 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene – közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Kallus György / Kallus György / Világgazdaság

Továbbra is ellentétesen alakult a két építményfőcsoport termelése, 2023 augusztusában az épületeké 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt az előző évi, alacsony bázishoz képest.

Nagyobb volt a termelés az építőipari ágazatok közül az épületek építésében,

ahol 2 százalékkal, az egyéb építmények építésében pedig 17,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Ugyanekkor a speciális szaképítés termelése 10,6 százalékkal kisebb lett.

Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei 2023. augusztus
 

 

Bővült a megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal,

amin belül az épületek építésére kötött szerződéseké  22,3 százalékkal emelkedett, az ipari épületekre kötött nag yértékű szerződéseknek köszönhetően.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 46,6 százalékkal nagyobb volt a 2022. augusztusi, alacsony bázisnál.
Az építőipari vállalkozások augusztus végi  szerződésállománya 23,9 százalékkal elmaradt a 2022. augusztus végitől.

Meglepetést okozott az építőipar, de a pozitív nyári adat nem jelent trendfordulót

Néhány nagy létesítmény befejező számláiból és a korábban kötött szerződések árkülönbözetének elszámolásából adódhat az épületépítésben kimutatott termelésiérték-növekedés, a mélyépítés kritikus helyzetben van, összességében pedig a csökkenő rendelésállomány a beszédes adat – kommentálta a KSH mai gyorsjelentését az ágazati szakszövetség vezetője a Világgazdaságnak. Az elemzők nem várt júliusi adatról beszélnek.

Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.