BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nemzetgazdasági Minisztérium és több állami cég is az új építésű Dürer Park irodakomplexumba költözik

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a minisztérium és az állami szervek költöztetésével hatékonyabban működhetnek tovább. Az így felszabadított állami ingatlanokat eladják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek – többek közt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiqa, a Start Garancia – részére az állam megvásárolja a Dürer Park irodakomplexumot. A költözésre várhatóan 2025 elején kerülhet sor – közölte a minisztérium.

Glass,Building,With,Transparent,Facade,Of,The,Building,And,Blue
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a minisztérium és az állami szervek költöztetésével hatékonyabban működhetnek tovább / Fotó: Grand Warszawski (illusztráció)

Az állam azt a döntést hozta, hogy 

az így felszabadított állami ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket pedig felmondják, hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel. 

A minisztérium szerint a jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak: a korszerűtlen szigetelés és a hatékonytalan fűtési és hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek és drága az intézmények fenntartása. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, ami tovább drágítja az állam működését. 

Az operáció következtében az érintett szervezetek üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek azzal, hogy a jövőben energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöldirodaház-komplexum biztosítja a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állományának elhelyezését. A költözés következtében csökken és rendszerszinten alacsonyabbá válik a rezsiköltség, biztonságosabban és olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak. Így a költözéssel a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan érdemben csökkennek az állam működési kiadásai. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.