BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Casas Para Viver Protests

Pattanásig feszült a helyzet: a lakhatási válság ezreket szólított az utcákra

Az aranyvízumot is ingatlanvásárláshoz kötötték, és az Airbnb is csökkenti az elérhető lakások számát. A kormány 2 milliárd eurót költ lakásépítésre, de az emberek nem bíznak abban, hogy ez megoldja a lakhatási válságot.

Ezrek tüntettek több portugál városban is megfizethető lakhatást követelve, miután az emelkedő lakásárak és bérleti díjak egyre többek számára jelentenek egyre nagyobb problémát.

Casas Para Viver Protests, lakhatás
Elfogoyott a portugálok türelme, miután túl drága lett a lakhatás/Fotó: AFP

Krónikus lakáshiánnyal küzd Portugália

A tüntetők tábláin olyan jelszavak szerepeltek, mint a környékünk nem a te üzleted vagy épp azt vetették fel, hogy dönteniük kell a lakhatás és az evés között. Ahogy oly sok más, turisták által kedvelt területen , úgy Portugáliában is fontos szerepet játszik a lakhatási válságban az Airbnb és más hasonló, rövid távú lakáskiadás terjedése, de a probléma gyökerét a megfizethető otthonok krónikus hiánya jelenti.

A lakhatási jogokért küzdő szerv ezetek szerint a válság krónikus és strukturális, tehát régóta, rendszerszinten fennálló jelenség, amin egy-egy bejelentés keveset segít.

Nem új keletű jelenség, de most érték el a forrpontot az indulatok

A lakáshiány évek óta jelen van az országban, amit tovább nehezít az is, hogy a kormány adókedvezményekkel igyekezett minél több befektetést az országba csábítani. Luís Montenegro miniszterelnök jobbközép kormánya egy 2 milliárd eurós csomagot jelentett be, aminek a keretében 2030-ig 33 ezer lakás épülhet, ám a tüntetőknek vannak kétségeik azzal kapcsolatban, hogy ez mire lesz elegendő – derül ki az Euronews tudósításából.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy 

a lakbérek 2015 és 2021 között 112 százalékot ugrottak az országban. 

2017 és 2023 között pedig évente átlagosan 9,7 százalékos drágulás volt tapasztalható a portugál ingatlanpiacon.

A portugál aranyvízum program is ingatlanvásárláshoz kötötte a letelepedési engedélyek kiadását. Mindeközben az egyik legszegényebb nyugat-európi országnak számító Portugáliában a dolgozók valamivel több mint fele havi 1000 eurót sem keresett a 2022-es adatok szerint. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.