BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Students at the lecture.
Professors and assistants explaining a lecture to a group of college students.

Felvételi: jó képzés, pörgő ritmus, fél-, majd egymilliós fizetés – menő a nemzetközi gazdálkodás

Hagyományosan az egyik legkeresettebb egyetemi képzés a nemzetközi gazdálkodás. Érthető is: a felvételi után érdekes, a valós vállalati problémák megoldására koncentráló az oktatás, amelynek szakmai gyakorlata révén a munkába áthelyezkedés is könnyű és gyors. A közép- és hosszú távú perspektívák pedig még ennél is jobbak.

Nemcsak február 14. jeles nap, hanem idén február 15. is: ez a felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje. Egyetlen nap maradt tehát annak eldöntésére, mit és melyik szakon érdemes majd hallgatni. Kiváló választásnak tűnik például a nemzetközi gazdálkodás, amely kezdetben is több mint félmilliós fizetést kínál, aztán már inkább a dupláját.

Students at the lecture.
Professors and assistants explaining a lecture to a group of college students.
Aki a felvételi után nemzetközi gazdálkodást hallgat, diplomával a kezében hamar elhelyezkedhet majd.
Fotó: Getty Images

Miután a január még a középiskolai felvételikről szólt, a februárba már a felsőoktatás is beszökött, hiszen most kell jelentkezni az egyetemekre. A döntéshez nyújt segítséget a videósorozat, amelyet az Origo Tudomány rovata készített, sorra véve az elmúlt évek legsikeresebb szakjait. Ilyen például:

Toplistás a nemzetközi gazdálkodás is, amely tavaly a kilencedik legkeresettebb szak volt, ráadásul folyamatosan nő a keresettsége, miután az elmúlt három évben 3854-en, 3907-en, majd 5146-an jelentkeztek rá.

De mit is oktatnak pontosan a képzés során, és kinek való mindez?

A magyar külgazdaság-politikától az EU-intézményekig

A hivatalos megfogalmazás szerint a képzés tudásanyagának birtokában a hallgatók képessé válnak a következőkre:

  • a globális ellátási láncok és a nemzetgazdaságok külkereskedelmi stratégiájának, export-import struktúrájának elemzésére, tervezésére, 
  • a vállalkozások nemzetközi piacra lépését lehetővé tevő kereskedelmi, logisztikai és finanszírozási szerződések létrehozására,

továbbá a képzés felkészíti a hallgatókat a nemzetközi üzletfejlesztés, a nemzetközi beszerzés, értékesítés és logisztika területén, hazai és nemzetközi üzleti környezetben végzett munkára.

A képzés fókuszában nyilván a nemzetközi gazdálkodási szakmai ismeretek állnak: makrogazdasági területen a nemzetközi kapcsolatok és intézmények, a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem, az Európai Unió szervezete és szakpolitikái, illetve a magyar külgazdaság-politika.

Vállalati szinten a külgazdasági pénzügyek, nemzetközi ügyeletek, nemzetközi logisztika, nemzetközi marketing és nemzetközi üzleti kommunikáció van a fókuszban.

Érdekes és hosszú lista, ami felveti a kérdés, hogy aki ilyen szakon végez, mekkora kezdőfizetésre számíthat.

Felvételi után a problémamegoldás lesz a lényeg

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-as kutatása szerint a szakon a 2020–2021-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 534 762 forint volt. Szakmabeliek még ennél is kicsit feljebb, 550–600 ezer forint közé lőtték be a kezdő fizetéseket, amelyek ráadásul meredek növekedésnek indulnak a rutin megszerzésével.

A diplomásaink jól képzettek, könnyen felveszik a pörgő ritmust, és nyolc-kilenc év alatt már az egymilliós fizetésnél járnak

– részletezte Kacsirek László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, kiemelve, hogy a szakon végzők nemzetközi környezetben dolgoznak, így a fizetésük is ennek megfelelően alakul.

Young,Male,Student,Studying,In,University,With,Diverse,Multiethnic,Classmates.
Nemzetközi környezetben gyors a felemelkedés. Fotó: Shutterstock

Kifejtette: probléma-, illetve megoldásközpontú oktatást folytatnak, azaz a hallgató tudja felmérni, mi a probléma, hogy ennek megoldásához milyen tudásra van szüksége, és ez miként szerezhető meg. A hallgatók igazi vállalati problémákon és kérdéseken dolgoznak, így a valós munkába való átlépés is könnyű.

Szinte azonnali a munkakezdés

A nemzetközi gazdálkodás szakon végzők ráadásul számos pozícióban elhelyezkedhetnek, a hivatalos ajánlás például a következőket sorolja: nemzetközi beszerző, értékesítő, projektvezető, telepvezető, költségvetési koordinátor, adótanácsadó. A mesterfokozat elvégzése után stratégiai tervezőként, banki tanácsadóként, innovációs munkatársként vagy exportmenedzserként is lehet folytatni.

Mindezek tudatában már aligha meglepő, hogy rendkívül rövid, mindössze 1,06 hónap az átlagos elhelyezkedési idő a diplomaszerzés után.

Minden alapinfó, amit a felvételiről tudni kell

Február 15., csütörtök a határidő, ameddig mindenkinek el kell döntenie, mely felsőoktatási intézményben és milyen szakon kíván továbbtanulni.

A decemberben megjelent felsőoktatási felvételi tájékoztató január végén frissült, és elérhető a Felvi.hu honlapon. Mivel tavaly óta a teljes felsőoktatási felvételi eljárás digitális, ugyancsak a Felvi.hu E-felvételi alpontjában kell feltölteni az összes szükséges dokumentumot a határidőig, majd hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására, esetleg a jelentkezés visszavonására is itt nyílik lehetőség július 10-ig. Fontos megjegyzés: az összes felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést.

A felvételi pontokat 500 pontos rendszerben számítják:

  • 200 pont jár a tanulmányi eredmények alapján,
  • 200 pont jár az érettségi eredményekért is,
  • 100 többlet-, úgynevezett intézményi pontot lehet még szerezni, amelyek felsőoktatási intézményenként eltérők lehetnek.
  • A maximálisan elérhető 500 ponton felül még 64 extra pontot is lehet szerezni az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, amelynek időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pontot írnak jóvá.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.