BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búzaszállítmányt ért orosz rakétacsapás a Fekete-tengeren, Zelenszkij elítélte az akciót

Orosz rakétatámadás ért egy Egyiptomba tartó búzaszállítmányt a Fekete-tengeren. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalán ítélte el az akciót.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az X közösségi portálon közzétett bejegyzésében számolt be arról, hogy orosz rakétacsapás ért a Fekete-tengeren egy hajót, amely Egyiptomba vitt volna egy búzaszállítmányt. Zelenszkij megjegyezte, hogy a támadás szerencsére nem követelt emberéletet, ám elítélte az akciót.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)
Zelenszkij
Donald Trump
Ukrajna
orosz-ukrán háború
amerikai választás
Volodimir Zelenszkij elítélte a gabonaszállító hajó elleni orosz támadást / Fotó: AFP

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy országa a globális élelmiszer-ellátás egyik kulcsszereplője, és ilyenformán világszerte több tucat országában befolyásolja a mindennapi életet, hogy a fekete-tengeri kereskedelmi folyosón zavartalanul közlekedhessenek a gabona- és egyéb élelmiszer-szállítmányok.

Zelenszkij kiemelte, hogy az afrikai és közel-keleti országok számára különösen fontosak ezek az ukrán élelmiszer-szállítmányok, Ukrajna pedig minden megtesz, hogy ezeket, illetve a kikötőket megvédje a támadásoktól.

„Az élelmiszer-biztonság soha nem lehet rakétatámadások célpontja”

– szögezte le az ukrán elnök.

Ukrajna már több mint 64 millió tonna árut exportált 46 országba, amióta az ország által létrehozott ideiglenes fekete-tengeri folyosó üzemel.

Az exportált termékeknek többek között 43,5 millió tonna mezőgazdasági árucikk is részük volt. Az árukat az elmúlt évben 2379 hajó szállította Odessza és környékének kikötőiből Ázsiába, Afrikába és Európába.

A folyosó március 15. óta megállás nélkül üzemel, ami 20 százalékkal növelte a mezőgazdasági és más export mennyiségét. Az ukrán minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy szemben a gabonafolyosóval, az orosz együttműködés nélkül létrehozott útvonal a Fekete-tengeren nemcsak gabona, de más termékek kivitelét is lehetővé teszi.

A tárca szerint az önálló szállítási útvonal további előnye, hogy Ukrajna az oroszoktól függetlenül ellenőrzi exportját, ami kulcsfontosságú az ukrán gazdaság helyreállításában.

A török és ENSZ-közvetítéssel létrehozott gabonaszállítási megállapodásból Oroszország tavaly júliusban lépett ki, amire válaszul született meg a jelenleg is működő kereskedelmi útvonal, eleinte humanitárius folyosóként, hogy az ukrán kikötőkben rekedt hajók el tudják hagyni a Fekete-tengert. Azóta a folyosó teljes értékű kereskedelmi útvonallá vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.