BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a tojásexport a tavalyihoz képest

A héjas tojás exportja csaknem 8 százalékkal 3,5 ezer tonnára nőtt.

Az év első négy hónapjában 7,9 ezer tonna héjas tojást importált Magyarország, 7 százalékkal kevesebbet, mint 2017 januárja és áprilisa között. Ezen belül 22 százalékkal esett a friss tojás behozatala, 2,3 ezer tonnát tett ki – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. Eközben a héjas tojás exportja csaknem 8 százalékkal 3,5 ezer tonnára nőtt.

Különösen intenzíven nőtt a friss tojás kivitele, igaz, az előző évi első négy hónap adataihoz képest mért 124 százalékos emelkedéssel is csupán 389 tonna volt a külföldön eladott mennyiség.

Az Európai Unióban ugyanebben az időszakban a hazai külkereskedelmi trenddel éppen ellentétes folyamatok zajlottak. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja 149 százalékkal csaknem 13 ezer tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import több mint 73 százaléka az egyesült Államokból és Ukrajnából érkezett. Az EU tojástermékexportja 19 százalékkal, 66 ezer tonnára csökkent négy hónap alatt az előző év hasonló időszakához képest.

Fotó: Bruzák Noémi

A hazai tojásexportőrök számára jó pozíciókat biztosít, hogy míg Magyarországon június elején 2026 forint volt 100 darab étkezési tojás csomagolóhelyi ára, addig Lengyelországban 3031, Ausztriában pedig 4190 forint. A héjas tojás exportjában a 877 tonnával a legfőbb piacnak számító Románia után Ausztria a második legjelentősebb piac, amelyre 523 tonna ment ki. Az árak már az EU-ban is csökkennek:

az Európai Bizottság által közzétettek szerint az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 118 euró volt 100 kilogrammonként 2018 júniusában, 2 százalékkal alacsonyabb a 2017. júniusi átlagárnál.

Magyarországon ugyanekkor az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 7 százalékkal, 21,37 forint/darabra csökkent.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.