BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recseg-ropog a kiskereskedelmi szektor

Az amerikai kiskereskedelemben folytatódik az utóbbi évek gyakorlata: 2019-re eddig 4300 üzlet bezárását jelentették be.

A Gap, a JCPenney és a Vic­to­ria’s Secret több mint 300 bolt bezárásáról döntött már, míg a Payless nevű cipődiszkont az összes észak-amerikai üzletét – mintegy 2500 boltot – bezárja. Az utóbbi a The Wall Street Journal szerint minden idők legnagyobb kiskereskedelmi felszámolása, már ami az üzletek számát illeti.

A nagymértékű boltbezárások ténye nem új keletű az Egyesült Államokban, sőt illeszkedik is az elmúlt évek trendjébe:

2017-ben rekordot döntöttek a bezárások, mintegy 9,5 millió négyzetméternyi üzlethelyiség szűnt meg, de a tavalyi év ezt is felül tudta múlni, hiszen majdnem 14,4 millió négyzetméternyi üzlethelyiség tűnt el a piacról

– írja a Business Insider a CoStar Group becslésére hivatkozva. A szakérők szerint ez a folyamat 2019-ben is folytatódhat.

Előrejelzésünk szerint az üzlethelyiségek összmérete az idén legalább ekkora mértékben csökken majd

– idézi a portál a CoStar vezető tanácsadóját.

A kereskedők ugyanis idáig már több mint 4300 üzlet bezárásáról döntöttek. Ennek több mint a felét az említett Payless teszi ki. A korábban már szintén csődöt jelentő Gymboree ruházati üzletlánc 805 boltot zár be.

tavaly majdnem 14,4 millió négyzetméternyi üzlethelyiség tűnt el a piacról
Fotó: Mark Ralston/AFP

Hasonlóan járt a Shopko is, amely 251 üzletében kénytelen lehúzni a rolót. A Gap eladásai az ünnepi időszakban 7 százalékkal csökkentek, be is jelentette, hogy a következő két évben bezárja 230 boltját, és leválasztja magáról az Old Navy márkát, amely külön cég lesz a jövőben.

Az ismertebb üzletláncok közül a Victoria’s Secret 53, a JCPenney 27, a Lowe’s 20, a Macy’s pedig 9 boltot tervez bezárni az idén.

Megérzik tehát az üzletek, hogy recseg-ropog a kiskereskedelmi szektor az Egyesült Államokban: decemberben több mint kilenc éve a legnagyobb mértékben – 1,2 százalékkal – csökkent a boltok forgalma a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau februári jelentése szerint. Jármű-értékesítések nélkül pedig még nagyobb, 1,8 százalékos volt a visszaesés az előző hónaphoz képest.

Ugyanakkor összességében mégsem lehet azt mondani, hogy rossz évet zárt az amerikai kiskereskedelmi ágazat: 2018-ban az előző évhez képest az étel- és italüzletek forgalma 3,4 százalékkal, a ruházati üzleteké 4,8 százalékkal, a bútoráruházaké 3,5 százalékkal, az elektronikai kütyüket árusító üzleteké pedig 1,9 százalékkal bővült. Jelentősebb visszaesést csak a sportcikkek, zenei eszközök és könyvesboltok forgalmában lehet látni, ahol 5,8 százalékos volt a mínusz az előző évhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.