BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb volt a forgalom a kisboltokban

Idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében. Egy elemző szerint ugyanakkor negatív meglepetés született.

 

Idén májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 2,6 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,0 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,8 százalékkal nőtt.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (8,0 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (2,7 százalék). A bútor-, műszakicikk-üzletekben nem változott, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (–1,7 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (–2,1 százalék), illetve a használtcikk-üzletekben (–7,1 százalék) pedig csökkent a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Fotó: Lang Róbert

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,8 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal emelkedtek – írja a KSH. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1015 milliárd forint volt idén májusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A január–májusi időszakban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Virovácz: hatalmas negatív meglepetés született

„A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene májusban hatalmas negatív meglepetést okozott. A KSH által regisztrált 2,6 százalékos (naptárhatástól megtisztított) év/év növekedési adat 2017 februárja óta a leggyengébb. Mindezen adat erősen kétségbe vonja az idei év elején látott dinamikus növekedés fenntarthatóságát, miközben beleillik a 2018 eleje óta tapasztalt lassuló trendvonalba” – közölte a KSH adatai kapcsán Virovácz Péter, az ING elemzője. Hozzátette,

a második negyedévben a fogyasztás növekedése ezek után szinte biztosra vehető, hogy gyengébb lesz, így a GDP-bővülés üteme is jelentős lassulást szenvedhet el.

Könnyen lehet, hogy már az új lakossági állampapír megtakarításra gyakorolt pozitív (és a fogyasztásra gyakorolt negatív) hatását látjuk. „Ennek megítéléséhez azonban további adatok szükségesek” – fűzte hozzá.

Szerinte azt, hogy egy általános lassulásról van szó és nem csupán egyedi hatásról, az is alátámasztja, hogy minden főbb kiskereskedelmi szegmensben jelentősen mérséklődött a növekedés üteme. Az élelmiszer-kiskereskedelem 1 százalékos mutatója nagyjából várható volt a húsvéti roham elmúlása után, ám a nem élelmiszerjellegű termékeket áruló üzletek forgalomnövekedése csupán 4,8 százalékos volt éves bázison.

Egészen 2016-ig kell visszanyúlnunk az időben, hogy hasonlóan lassú növekedési ütemet lássunk. Emellett az üzemanyagtöltő állomások forgalma is mindösszesen 0,8 százalékkal bővült, ami 6-7 éve nem látott gyenge teljesítmény

– mondta az elemző. Szerinte nagy kérdés az, hogy a májusi adat csupán egy botlás volt vagy egy új trend kezdete, köszönhetően a megtakarítások drasztikus felfutásának. Ezen múlik ugyanis, hogy milyen mértékben fékezhetett a gazdaság a második negyedévben, mert a lassulás szinte már tény, csak annak mértéke a kérdéses.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.