BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő volument hozott a drágulás

Bár az év első négy hónapjában a dohányboltok forgalma meghaladta a 250 mil­liárd forintot, az értékesített mennyiséget tekintve érdemben csak a szivarka eladása nőtt. A piaci változások mögött az uniós szabályozás szerinti adóemelés áll.

A magyarországi dohánytermék-kiskereskedelmi forgalom értéke az év első négy hónapjában elérte a 251 milliárd forintot. Ez 12,5 százalékkal haladta meg a tavaly január–áprilisi értékesítést, a növekedés azonban (a szivarka kategóriáját kivéve) mennyiségi forgalomcsökkenés mellett következett be az áremelések hatására – közölte a Világgazdasággal az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A társaság szerint

a veszélyhelyzet alatt tíz megyében estek vissza az eladások, Budapesten kívül Győr-Moson-Sopron és Vas megye is jókora napi átlagforgalom-csökkenést jelzett.

Ennek oka a munkahelyi fogyasztás, valamint a határ menti és az idegenforgalom elmaradása lehet az ND Nonprofit Zrt. szerint. A legnagyobb növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, de számottevő a bővülés Budapest peremkerületeiben és a főváros vonzáskörzetében is, ami a munkahely és a lakóhely közti forgalom átrendeződésére vezethető vissza.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Lehoczky Péter

 

A cigarettaértékesítés éves alapon 3,9 százalékkal (95,4 millió szál­lal) csökkent januártól áprili­sig, miközben a finomra vágott fogyasztási dohány forgalma 5,4 százalékkal (77 tonnával) mérséklődött.

Egyedül a szivarkaeladás lódult meg 12,3 százalékkal (21,9 millió szállal), az elektromos cigarettába való töltőfolyadék forgalma lényegében stagnált, a 8300 milliliternyi különbség csupán 0,02 százalékos bővülés. Ezáltal a cigaretta termékkörönként számított részaránya 69,4-ről 64,7 százalékra esett, a cigarettadohányé 23,7-ről 24,5 százalékra kúszott fel. A szivarka részesedése 2,6-ről 2,9 százalékra nőtt, az egyéb termékköröké 4-ről 7,6 százalékra, az e-cigaretta-töltőfolyadék részesedése változatlanul 0,3 százalék.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.