Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint várhatóan több mint 200 millió fontot költenek a vendégek a több mint három hónapja zárva tartó angliai pubokban a szombati nyitás utáni első hétvégén, csaknem háromnegyedével többet a szokásosnál, de a hosszú távú kilátások továbbra is borúsak.
Boris Johnson brit miniszterelnök a minap bejelentette: a koronavírus-járvány visszavonulása immár lehetővé teszi, hogy július 4-én Angliában kinyithassanak az éttermek és a pubok, amelyek a járvány terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt március vége óta nem fogadhatnak vendégeket.
Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn bemutatott tanulmányában üzleti felméréseket idézve azt valószínűsíti, hogy
a nyitás utáni első héten a felnőtt lakosság 35 százaléka felkeresi kedvenc pubját, és jelentős hányaduk már az első hétvégén megteszi ezt.
A ház ennek alapján úgy számol, hogy a pubok szombaton és vasárnap 6,5 millió vendéget fogadhatnak, másfél millióval többet, mint normális körülmények között.
A CEBR elemzőinek várakozása szerint a régóta várt nyitás a szokásosnál jóval nagyvonalúbb költekezésre készteti majd a pubok népét: a cég azzal számol, hogy a 15 heti zárva tartás idején lefojtott fogyasztás elszabadulásával a vendégek a tipikus hétvégi összegnél fejenként átlagosan 32 százalékkal többet költenek majd az ivókban az első júliusi hétvégén.
Ez azt jelenti, hogy mindenki a szokottnál átlagosan 2,1 korsóval több sört vagy 1,9 pohárral több bort fogyaszt majd szombaton és vasárnap.
A pubokba betérők magasabb száma és a valószínűsíthető fogyasztási többlet együtt várhatóan 210 millió font (82 milliárd forint) bevételt hoz a puboknak a hétvégén, 72 százalékkal többet az átlagos hétvégi forgalomnál
– áll a CEBR hétfői előrejelzésében.
A ház szerint azonban hosszú távon a helyzet már nem ennyire rózsás, mivel továbbra is be kell tartani az emberek közötti távolságtartás előírását – bár ez a jelenlegi két méterről várhatóan egy méterre csökken –, és a vendéglátóhelyeken a nyitás után is csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a pubokban szokásos pulti rendelés és kiszolgálás nem.
A CEBR számításai szerint ez azt jelenti, hogy
a brit pubok nyereségessége a szokásosnál több mint 75 százalékkal alacsonyabb lesz mindaddig, amíg e korlátozások érvényben maradnak, és ez továbbra is komoly fenyegetést jelent a szektor egészére.
A vendéglátó szakma más előrejelzések szerint sem számíthat a forgalom gyors felfutására hosszú távon.
Az EY globális pénzügyi-üzleti tanácsadó cég 1017 fős brit fogyasztói mintán elvégzett, minap Londonban ismertetett vizsgálatában a válaszadók 73 százaléka azt mondta, hogy hónapokig, sőt évekig is eltarthat, mire ismét rászánja magát a pubok felkeresésére. Az éttermek esetében 67 százalék nyilatkozott ugyanígy.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.