BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: visszatér Magyarországon az általános árcsökkentés – péntektől olcsóbb a benzin és a dízel is

Az elmúlt napokban még úgy tűnt, véget ért Magyarországon az április közepén indult üzemanyagár-csökkenés. Most azonban változott a helyzet, és napokon belül olcsóbban áraznak majd a benzinkutak.

Újra csökkeni fog Magyarországon az üzemanyag ára – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

People,Filling,Their,Car,Tanks,At,Mol,Petrol,Gasoline,Station
Üzemanyag: visszatér Magyarországon az általános árcsökkentés – péntektől olcsóbb a benzin és a dízel is / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a héten péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak. Ezt főképp annak tudják be, hogy látványosan erősödött a forint árfolyama a dollárhoz képest. Mindenesetre 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal csökken,
  • míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fognak kevesebbet fizetni a kutak.

Ennek köszönhetően az aktuális literenkénti átlagárak várhatóan a következően alakulnak a hét utolsó munkanapjától:

  • 95-ös benzin – 607 forint,
  • gázolaj – 605 forint.

Ugyanez csütörtök éjfélig 612 és 609 forint. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a töltőállomások árazása néhány forinttal eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzint valamivel 610 forint alá árazzák a kutak, a gázolaj pedig 605 forint körül alakul. Ugyanakkor autópályák mellett mintegy 50 forinttal drágább a literenkénti ár. A most meghirdetett üzemanyagár-csökkenés nyomán arra lehet számítani, hogy mind a benzin, mind a dízel 600 forint körül alakulhat, lehet, hogy akár mindkettő literenkénti ára 5-össel kezdődik majd.

Mennyivel drágult az üzemanyag Magyarországon?

Ez mindenképpen jó hír, hiszen hétfőn még az a döntés született, hogy a szerdai, tehát a mától érvényes üzemanyagárak változatlanok maradnak, előtte pénteken pedig a benzin ugyan csökkent, de a dízel drágult. Vagyis ezzel most újra visszatér Magyarországon az általános üzemanyagár-csökkenés, ami április közepe óta jellemezte a piacot.

Akárhogy is, az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 77, a dízelár pedig 39 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 36 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 2 forintos mínusz figyelhető meg. A 40–80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.