BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: nem állnak le a kereskedők – kedden is árat emelnek a benzinkutakon

Hiába akadt ki a kormány, a Mol kedden is drágítja az üzemanyagot.

Hiába a kormányzati felszólítás, tovább emelik a nagykereskedők az üzemanyag árát Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

HZ1_361220240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Üzemanyag: nem állnak le a kereskedők – kedden is árat emelnek a benzinkutakon / Fotó: Havran Zoltán

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis 

a héten kedden a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is emeli a Mol.

Előbbit bruttó 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 3 forinttal. Így július 2-től, holnaptól várhatóan az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 615 Ft/liter,
  • gázolaj – 633 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 613 és 629 forint. Ezek az üzemanyagárak szombattól léptek életbe és ma éjfélig élnek. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, az egyes töltőállomások árszintje ettől eltérhet. Egy biztos: 610 forint alatt már nemigen lehet kapni benzint jelenleg sem, a dízelár pedig 620 forint körül alakul.

Sorozatban kilencszer drágult az üzemanyag Magyarországon

Bár már nehéz követni, legutóbb tehát szombaton lépett életbe drágítás. Igaz, akkor csak a benzin ára változott, a gázolajé nem. Előtte viszont sorozatban hatszor emeltek árat a benzinnél és a dízelnél is: ez történt

  • június 14-én pénteken,
  • majd hétfőn,
  • kedden,
  • csütörtökön,
  • szombaton
  • és ezen a héten ismét kedden.
  • Aztán múlt csütörtökön és
  • szintén szombaton csak a benzin drágult. 

Vagyis a keddtől esedékes általános áremelés immáron egymás után  a kilencedik alkalom. 

Június 14. és július 2. között a benzin nagykereskedelmi ára 24, a dízelé 36 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 84, a dízelár pedig 66 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 43 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 25 forint plusz figyelhető meg. A 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3–4 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Hiába figyelmeztetett a kormány, újabb üzemanyagár-emelés jön

Az üzemanyagdrágítás azért is érdekes, mert a nemzetgazdasági minisztérium pénteken közleményt adott ki, amelyben a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy az üzemanyagárakat csökkentsék a szomszédos országok átlagára alá.

Különben kész beavatkozni a piacon.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan: elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai – szögezték le. Már pedig a KSH friss összesítése szerint éppen ez történik. A jelentést múlt pénteken tették közzé, ebből pedig az derült ki, hogy akkor a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni Magyarországon.

A szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el, tehát ma a magyaroknak a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább. Ehhez képest azonban szombaton és kedden id további drágulás állt be.

Azt is meg kell jegyezni, hogy szembeötlő az üzemanyag-drágulás intenzitása is. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most már lényegében bármelyik nap bekövetkezhet üzemanyagár-változás.

Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.