BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Babis
cseh

Orbán szövetségese otthagyta a liberális EP-frakciót, nem tudni, mi lesz ebből – videó

Kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom.

A cseh ANO kilép a liberális Újítsuk meg Európát európai parlamenti frakcióból és az ALDE pártcsaládból is – közölte a Politico.

Babis
cseh
Andrej Babis pénteken jelentette be a kilépést / Fotó: AFP

Az elégedetlen polgárok akciója (ANO), amely a csehországi európai uniós választáson első helyen végzett, kulcsszereplője volt a centrista frakciónak, amelyet Emmanuel Macron EP-képviselői és más liberális pártok, például a holland VVD képviselői uralnak, többek között Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök.

Tegnap eldőlt. Kilépünk a Renew-ből, mert ott nem tudjuk teljesíteni a programunkat. És nem akarjuk elárulni a szavazóinkat

– mondta a Politicónak Ondrej Knotek, az ANO júniusban újraválasztott európai parlamenti képviselője.

Babis szerint az eddigi tárgyalások azt mutatják, hogy ha maradtak volna, nem tudták volna betartani ígéreteiket. Kiemelte, nem adják fel a harcot az illegális migráció ellen, valamint vissza akarják venni a belső égésű motorok uniós betiltását és vitatják a zöld intézkedéscsomag részleteit is. Az is fő kitűzéseik közé tartozik, hogy Csehország maradjon szuverén.

Úgy látja, hogy a Renew Europa és az ALDE a föderatív Európa híve, szeretnék megerősíteni Brüsszelt és elnyomni az Európai Unió közepes és kis tagállamait, nemzeti identitásukat, kultúrájukat, megszüntetnék a tagállamok vétójogát, bevezetnék a nemzetek feletti jelöltek rendszerét az EP-ben, és nem akarják a zöldmegállapodás nagyobb arányú módosítását sem.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) számunkra biztosan nem megoldás, a frakcióban más cseh pártoknak súlyos szavuk van, az ECR nem a mi választásunk. Nem kizárt, hogy egy új frakció is születik

– szögezte le Andrej Babis.

Az ECR-ban foglalnak helyet a cseh kormánykoalícióban részt vevő Polgári Demokratikus Párt (ODS) európai parlamenti képviselői, míg az ANO a cseh ellenzék vezető ereje.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.