BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU leaders convene for informal meeting in Brussels

Ursula von der Leyen újrázna, de fogytán az ideje

A bizonytalanságok ellenére egyelőre Ursula von der Leyen tűnik az egyértelmű befutónak, de a német politikusnak még nincs elég támogatója, hogy megtartsa posztját. Az is nagy kérdés, hogyan taktikázik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, és sikerül-e meggyőzni 361 európai parlamenti képviselőt.

Az uniós vezetőknek a héten nem sikerült megegyezniük arról, hogy kik töltsék be az Európai Unió vezető tisztségeit, ezért a jövő héten újra összeülnek. Ursula von der Leyen, a bizottság jelenlegi elnöke még mindig nem tudhatja, hogy végül megszerzi-e a vezetők jóváhagyását. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy minél tovább tart a támogatók begyűjtése, annál inkább fennáll a veszélye, hogy aláássák a törekvését.

EU leaders convene for informal meeting in Brussels
Ursula von der Leyen arcára fagyhat a mosoly, ha nem sikerül támogatókat szerezne / Fotó: AFP

A bizonytalanságok ellenére egyelőre Von der Leyen tűnik az egyértelmű befutónak. Bár a választások előtt felmerültek más lehetőségek – például Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő –, senki sem tekinti őket valódi alternatívának, mivel az Európai Parlamentben (EP) nincs támogatottságuk a Politico szerint.

Az is nagy kérdés, hogyan taktikázik Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Meloni az unió harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország vezetője és azon kevés európai kormányfő egyike, aki megerősödve került ki az európai választásokból. Ebből kifolyólag nem lehet figyelmen kívül hagyni a 47 éves olasz politikust.

Meloni rámutatott, hogy képviselőcsoportja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a harmadik legnagyobb frakció a 720 fős Európai Parlamentben, megelőzve a liberálisokat. Az olasz kormánypártok sérelmezik, hogy nem vonják be őket a tárgyalásokba, pedig a szavazataik jól jönnének Von der Leyennek.

Az Európai Parlamentet is meg kell győzni

Az EP meggyőzése sem lesz egyszerű. Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok mintegy 400 képviselővel rendelkeznek, így elvileg Von der Leyen rendelkezik a szükséges 361 szavazattal. Azonban elemzők szerint a képviselők 10 százaléka a német politikus ellen szavazhat, aki így bukhatja a posztját.

Hátráltatja a megegyezést, hogy a választásokon megerősödő Európai Néppárt több pozíciót követel, így a szocialisták és a liberálisok körében még többen dönthetnek úgy, hogy nem támogatják Von der Leyent. Az Európai Parlamentben csak egyetlen szavazást tartanak, ha itt egy jelölt elhasal, akkor új aspiránst kell jelölni.

Ha Von der Leyen elbukik, az Európai Tanács feladata, hogy alternatív jelöltet javasoljon az Európai Bizottság elnöki posztjára. 

Ez intézményi válsághoz vezethet. Ha az uniós vezetőknek sikerül a jövő héten megegyezniük, továbbá az Európai Parlament július közepén támogatja Von der Leyent, akkor az új Európai Bizottság novemberben állhat fel. Ha az uniós vezetők nem tudnak megállapodni, akkor nyáron ismét összeülnek, ameddig nem tudnak dűlőre jutni.

Az EP-ben viszont július után, szeptemberben tartják a következő hivatalos ülést, így késlekedne az EB beiktatása Az elemzők szerint az EU nem engedheti meg magának a bizonytalanságot a geopolitikai feszültségek idején, ezért célszerű lenne minél előbb döntést hozni.

A németek Von der Leyen nélkül is uralnák Brüsszelt

Hiába kampányol keményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kevés az esélye az újraválasztásra. Honfitársa, Olaf Scholz azonban nem hagyná szó nélkül, hogy Németország elveszítse a brüsszeli trónt, ezért több jelöltet is indítana a hatalom megtartására. Bár Von der Leyen bukásával lemaradnának az elnökségről, de Berlinnek így is kellő befolyása van ahhoz, hogy több fontos bizottsági pozíciót is megszerezzen.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.