BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A TÁRKI szerint is csökkent az MSZP és a Fidesz közti különbség

Júniusban csökkent a különbség a két nagy párt támogatottsága között a TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett vizsgálat eredménye szerint.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében júniusban 32%, májusban 35%, míg áprilisban 33% volt ez az arány - derül ki a TÁRKI felméréséből.

A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 17%, szemben a májusi 14%-os és az áprilisi 12%-os támogatottsággal. A pártválasztók körében a FIDESZ 26 százalékponttal (az elmúlt hónaphoz képest 12 százalékponttal kevesebbel), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 34 százalékponttal (a májusihoz képest 10 százalékponttal kevesebbel) vezet az MSZP előtt.

A biztos szavazó pártválasztókon belül a FIDESZ támogatottsága jelenleg 61%-on áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 27%. A két nagy párt közötti különbség csökkenése feltételezésünk szerint elsősorban a politikai erők közötti technikai korrekciónak, tehát a mélypontról és a csúcsról való természetes elmozdulásnak tekinthető.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2%, míg a pártválasztók között 4%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3%, a pártválasztók körében 6%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 4%-os, az MDF 3%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 57%-a venne részt biztosan (májusban 55%, márciusban 57% volt ez az arány).

A Századvég és a Forsense tegnap közölt felmérése is a két nagy párt közötti támogatottsági különbség csökkenését mutatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.