BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lisszaboni szerződés visszavonását sürgeti a Magyar Szociális Fórum

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal bejelentette, hogy kezdeményezi az Európai Unió magyar parlament által jóváhagyott alkotmányos szerződésének visszavonását.

A Fórum Koordinációs Bizottsága szerint a magyar választóknak közvetlenül kell véleményt nyilvánítaniuk alkotmányos alapjogaikat érintő kérdésekben, mindenekelőtt lehetővé kell tenni számukra, hogy megismerjék, mit tartalmaz, máskülönben az EU alkotmányos szerződése szembekerülhet a magyar választók akaratával, mint történik az EU több más országában is.

A lisszaboni szerződés néven ismert uniós alkotmányt 2007. december 17-én szavazta meg a magyar országgyűlés, anélkül, hogy a közvélemény megismerhette volna a szerződésben foglaltakat, és kikérték volna róla a szavazó polgárok véleményét - véli a szervezet.

A Szociális Kerekasztal ezt az eljárást a demokrácia megcsúfolásának tartja, és emlékeztet arra, hogy az EU egyetlen tagállamában, Írországban, ahol népszavazásra bocsátották a kérdést, leszavazták az alkotmányos szerződést.

Az alkotmányos szerződés olyan intézményi és döntéshozatali változtatásokat rejt magában, amelyek a társadalom egész létére kihatnak, eddig nemzeti hatáskörben lévő döntési mechanizmusok kerülhetnek nemzetek feletti hatáskörbe, anélkül, hogy a választók közvetlen ellenőrzést gyakorolhatnának létüket és megélhetésüket érintő uniós döntések felett - idézi a szervezet véleményét a KlubRádió.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal élő példaként említi a közösség „stabilitási paktumát”, mellyel életszínvonal-korlátozó intézkedésekre, gazdasági megszorításokra kényszerítenek számos tagállamot, köztük hazánkat is (lásd a konvergencia programot), pénzügyi egyensúlyi szempontoknak rendelik alá a társadalmi egyensúly követelményét, annak minden következményével a megélhetés súlyosbodására, a létbizonytalanságra, a társadalmi igazságtalanság elmélyülésére nézve. További példaként említik a munkahét 60-65 órára történő meghosszabbításának és a nyugdíjkorhatár megemelésének tervét, a szociális segélyek csökkentését, az egészségbiztosítás és az oktatás piacosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.