BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Prima Primissima: ma minden kiderül!

Ma mutatják be Budapesten a közvéleménynek azokat - a legkülönfélébb területeken - kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, akiket az idei Prima Primissima díjra jelöltek. A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor mutatja be a prímákat, akik közül majd decemberben derül ki, hogy kik a primisszimák, azaz a legjobbak a legjobbak között.

Az idén hatodik alkalommal ítélik oda a díjat a kiemelkedő szakmai, művészeti, tudományos és sporteredmények elismeréseként.  A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Az alapítványi formában felajánlott és tíz évre szóló több mint két milliárd forintot évente osztják ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató nyertesek között. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetek állíthatnak.

Jelölhető minden olyan magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, társadalmi szervezet és alkotó közösség, amely Magyarországon végez kiemelkedő értékű tevékenységet. A Prima Primissima Alapítvány és a társadalmi tanácsadó testület a jelöltek listájáról titkos szavazással választ ki három-három Primát tíz kategóriából: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet és végül, de nem utolsó sorban magyar sport.

Kategóriánként 3-3 Primát választanak meg, akik egyúttal ismét jelöltek is: a Magyar Vállalkozók Napján titkos szavazással derül ki a kategóriák Primissimáinak és a Közönség- Primissimájának névsora. A harminc nevet tartalmazó nyilvános listáról a nagyközönség telefonos és internetes szavazással választhatja ki a közönségdíjast. A díjak összege kategóriánként a Primissima díjazottaké ötven ezer euró, a Prima díjasoké tízezer euró.

A díj rangját mutatja, hogy nem csak azok száma szaporodik folyamatosan, akik adományozóként csatlakoznak, a szponzorok körében is népszerű az ügy felvállalása. Emellett a kategóriák köre is egyre bővül, például már van Junior díj, s Területi Prima díj is.

Állandó kategóriák:

Magyar irodalom

Magyar színház- és filmművészet

Magyar képzőművészet

Magyar tudomány

Magyar oktatás és köznevelés

Magyar építészet és építőművészet

Magyar sajtó

(magyar írott és elektronikus sajtó)

Magyar népművészet és közművelődés

Magyar zeneművészet

Magyar sport

Junior kategóriák

MKB Bank: Magyar sport - Junior

MFB Zrt.: Magyar tudomány - Junior

Vodafone Magyarország: Magyar oktatás és köznevelés- Junior

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.