BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama „életének beszéde”: a kormány nem kapcsolja ki a tv-t helyettünk

Barack Obama elfogadta a demokrata párt jelölését a Fehér Házért folyó versenyben. „Élete legfontosabb beszéde” – kommentálta azt rögvest a CNN. Obama keményen nekiment a republikánus pártnak és McCainnek; összefoglalta az elkövetkezendő kampányának témáit és irányvonalát, igaz, a kritikusok számára talán ismét kevés konkrétummal; ám újfent bebizonyította, ért az amerikaiak nyelvén.

Obama beszéde Martin Luther King Jr. világhírű beszédének 45. évfordulóján hangzott el, a Denver Broncos futballcsapat stadionjában, mintegy 84 ezer jelenlevő előtt. Ennek megfelelően többórás felvezetés előzte meg az illinois-i szenátor megjelenését: Martin Luther King fia, Eisenhower unokája (republikánus), a Nobel-díjas egykori alelnök Al Gore, Stevie Wonder és Sheryl Crow mellett számos kormányzó, szenátor és veterán is biztosította Barack Obamát támogatásáról. Nem csoda, hogy a tömeg többperces örömujjongással fogadta Obama megjelenését a színpadon.

Obama köszönetnyilvánítások után azonnal nekiment Bush-nak és a republikánusoknak. „8 év elég volt!” - mondta. Kiemelte McCain érdemeit, ám felhívta a figyelmet: a republikánusok várható elnökjelöltje az esetek 90 százalékában Bush-sal együtt szavazott. Kritizálta ellenfele gazdaságról alkotott felfogását, adóterveit, oktatás- és egészségpolitikáját: „McCain nem tudja, hogy mi van az amerikaiak szívében… Nem igaz, hogy nem érdekli őt [Amerika]; de egyszerűen nem fogja fel mi van!

Az elnökjelölt kihangsúlyozta, jóváteszi az elmúlt 8 év hibás gazdasági döntéseit. De mit is jelent a kampányában oly gyakran hangoztatott változás? Obama elmondta: egy olyan adórendszert, amely a kisembert támogatja; a kisvállalatok tőkenövekedési adójának eltörlését; adócsökkentést a dolgozó családok 95 százalékának; 10 éven belül függetlenséget a közel-keleti kőolajtól; kevés üzemanyagot fogyasztó autók – amerikai – gyártásának támogatását; 150 milliárd dollárt a megújuló energiaforrásokra; ezzel 5 millió új munkahelyet; az oktatási rendszer nagyfokú fejlesztését (tanárok „hadseregének” alkalmazását); elérhető egyetemi oktatást; hozzáférhető egészségbiztosítást („olyan ellátást, mint a képviselőknek”); a csődtörvények felülvizsgálatát; a kiskapuk és adóparadicsomok megszüntetését.

Obama felvette a kesztyűt a nemzetbiztonsági kérdésekben is: „újraépítjük a hadsereget, megújítjuk a diplomáciát, új szövetségeket kötünk”. Megismételte ígéretét, hogy kivonja a csapatokat Irakból és helyette Afganisztánra koncentrálna. Mindenekelőtt visszaállítaná az ország megcsorbult morális tekintélyét.

Egy új elem beszédében inkább konzervatív hangzású: Obama kihangsúlyozta a személyes felelősségnek a fontosságát. „A kormány nem tudja otthon kikapcsolni a tv-t, hogy leüljön gyermekeinkkel tanulni!” A kormány szerepét arra az esetre korlátozza, amikor az egyén tehetetlen: „biztosítsa a gyermekek oktatását, a tiszta vizet, a biztonságos játékokat; fektessen be új iskolákba, új utakba, a tudományba és a kutatásba”.

Obama fő üzenete: megtartani az amerikai ígéretet („Keep the American promise”). Obama Martin Luther Kinget idézte: „Nem mehetünk egyedül az úton… És ahogy megyünk, meg kell esküdnünk, hogy mindig előre fogunk menni. Nem fordulhatunk vissza!” Obama elmondta: az amerikaiak sorsa elválaszthatatlanul összefonódott – „Ha együtt vagyunk, az álmaink is eggyé válhatnak.”

Ezzel nagyjából le is zárult a demokraták jelölőgyűlése. Az első elemzői vélemények szerint Obama megfelelt a magas elvárásoknak, és egy nagyon jó beszéddel újfent feltüzelte a párt támogatóit. Ez kifejezetten fontos volt, ha arra tekintünk, hogy John McCain és csapata a közvéleménykutatások alapján már-már meg is előzte Obamát. A négynapos kongresszus ugyan most ismét Obamát helyezte előtérbe – a Gallup napi mérése szerint 6 ponttal vezet – azonban hétfőn kezdődik a republikánusok jelölőgyűlése. És nem vitás, ők is ki fognak tenni magukért, hogy bebizonyítsák: Amerika csak velük lehet sikeres.

„Ma este az amerikaiak egy félrevezető beszédet hallhattak, ami teljesen egybevág Obama tapasztalatlanságával. Amikor lebontják a színpadot, elalszik a tűzijáték és elhalkulnak a szavak, a tények maradnak: Obama szenátornak nincsen kétpárti múltja, még mindig ellenzi az Amerika partjainál fekvő olaj kiaknázását, megszavazta az alacsonyabb keresetűek adójának növelését és az amerikai csapatok finanszírozása ellen szavazott. Barack Obama még nem áll készen az elnökségre” – hangzik a republikánus párt azonnali közleménye.

Idézetek

"McCain azt mondja, követné bin Ladent a pokol kapujáig is – de akkor a barlangjához miért nem megy?" (Obama)

"Én hiszek a recyclingban, de egy újabb 4 évet, mint az elmúlt 8, nem bír el az ország!" (Al Gore)

"Én hiszek a recyclingban, de egy újabb 4 évet, mint az elmúlt 8, nem bír el az ország!" (Al Gore) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.