BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévéostrom és tüntetések: kitartóak a kormányellenes ostromlók Thaiföldön

Thai tüntetők ostrom alá vették egy bangkoki állami televízió épületét. A konfliktust a korábban elűzött Thaksin Shinawatra elnök támogatói és ellenfelei közötti ellentétek tovagyűrűzése okozta.

Immár három hónapja tüntetnek a decemberben megválasztott thai koalíciós kormány ellen (akinek a vezetőjét már sikerült elüldözni), miután nyilvánosságra kerültek “elvarratlan szálak” a korábbi iparmágnás miniszterelnökkel. Az ellenzéki tüntetők a kormány visszalépését, az “igazság napját” követeli – írja a Financial Times. A vezető ellenzéki pártnak most az okoz fejtörést, hogy a tüntetők agresszív fellépésével elveszítik társadalmi támogatottságukat.

A tüntetések zuhanórepülésbe küldték a thai valutát és tőzsdét. Egy Hong Kong-i elemző elmondta: a két oldal ennyire elharapózó konfliktusának nincs nyertese: “a gyengülő valutával csökken a tőzsdepiaci likviditás, ami elriasztja a befektetőket”.

A tévéállomás bevételével a tüntetők most további kormányzati épületeket kezdtek bekeríteni. A katonaság egyelőre csak figyeli az eseményeket. “Nem lesz puccs” – mondta a katonaság vezetője.

A történéseknek bírósági hátterük is van: már több minisztert kényszerített lemondásra, sőt, a párt felbomlasztásával fenyegetett, miután pártvezetőket bűnösnek talált a tavalyi választáson szavazatok megvásárlásának vádjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.