BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az SZDSZ tárgyalna Gyurcsánnyal, de csak a szakértői kormányról

Az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megkeresését, és hajlandóak tárgyalni vele. Azonban csak egy szakértői kormány felállításáról egyeztetnének – jelentette be a párt ügyvivői testületének ülése után Fodor Gábor pártelnök.

 Hozzátette: egy esetleges szakértői kormány élén a párt nem tudja elképzelni Gyurcsány Ferencet. Neveket nem mondott, ugyanakkor az új kormány élén egy nemzetközileg és Magyarországon is elismert szakembert szeretne látni. Szerinte amennyiben nem lesz megegyezés, akkor előrehozott választásokra van szükség.

A kormányfő kedden kérte fel az SZDSZ-t a párbeszéd folytatására. Fodor szerint az elmúlt egy hét új helyzetet teremtett Magyarországon. Miután beterjesztette programját a kisebbségi kormány, az SZDSZ az elmúlt hétvégén erre tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott. Mivel a többi ellenzéki párt is nemet mondott a szocialisták cselekvési tervére, ezért a kisebbségi kormány egyedül maradt.

Fodor szerint megoldást kell találni, ez lenne a szakértői kormány. Ez Magyarország érdeke, az SZDSZ a leggyorsabb cselekvés mellett áll, mivel a bizonytalanság helyett a biztonságot kell választani. Ez szolgálná az ország stabilitását, a közbizalom visszaállítását, valamint a gazdaság növekedési pályára állítását is - jegyezte meg.

Azért is szolgálná a szakértői kormány leginkább az ország érdekét, mert nem merülne fel az újraválasztási kérdések latolgatása sem az esetlegesen résztvevő politikusok között. Ezt nevezte Fodor egyébként az elképzelések legfontosabb elemének. Fodor egyúttal a többi parlamenti párttal is leülne egyeztetni, mivel szerinte nem csak két párt egyeztetéséről van szó, és az ügy érdekében széles parlamenti támogatás kell.

A pártelnök beszélt az SZDSZ programjáról is: a tárgyalásokhoz alap a 2007-es MSZP-vel kötött megállapodás, amely a koalíciós megállapodás kiegészítése volt. Ezt lehet kiegészíteni, vitatkozni rajta vagy alakítani. Ugyanakkor a párt továbbra is ezt vallja. Azért léptek ki a koalícióból, mivel az MSZP elfordult ettől – tájékoztatott Fodor Gábor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.