BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia szabadítóakció a kalózok ellen

A francia hadsereg kimentette azt a két tengerészt, akiket kalózok ejtettek fogságban Szomália partjainál. Az akcióban egy kalóz életét vesztette, hat másikat pedig foglyul ejtettek. A túszejtők 1,4 millió dollárt kértek a foglyokért.

Szomália vizei a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak, a kalóztámadások mindennaposak. A gyakori terrorakciók megnehezíti gazdasági válságtól szenvedő ország segélyezését. Több ország hadihajói őrjáratoznak a területen annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok valóban eljussanak a címzettekhez.

 A BBC hírei szerint Nicolas Sarkozy hétfőn hagyta jóvá a két francia tengerészt kiszabadítását célzó akciót. A hivatalos közlemény szerint a rajtaütés eredményeképpen két francia állampolgár egészséges és biztonságban van.

Áprilisban francia helikoptereknek kellett kiszabadítaniuk egy jacht utasait, akiket szintén szomáliai kalózok ejtettek fogságba. A francia állam Djiboutiban működtető harcászati támaszpontot, ahonnan irányítják a szomáliai terroristák elleni akciókat. Szomáliának 1991 óta nincs működőképes kormánya. Az ország a legveszélyesebb államok listáján is szerepel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.