BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael elrabolhatná az iráni elnököt – a titkosügynök megszólalt

Rafi Eitan korábban az Adolf Eichman háborús bűnös elfogására tervezett akcióban is részt vett. A Der Spiegelnek adott nyilatkozatában kijelentette: Ahmadinezsádnak Hágában kell felelnie fenyegetéseiért, arra vonatkozólag, hogyan viszik oda, minden lehetőség nyitott.

Eitan, jelenleg az izraeli kormány biztonsági kérdésekért felelős tagja, a hatvanas években a Moszad ügynökeként részt vett abban az akcióban, amely a hírhedt náci háborús bűnös, Adolf Eichman elfogására irányult Argentínában. Mint a Der Spiegelnek elmondta: az efféle elfogási akciók fölött nem járt el az idő. Véleménye szerint mivel az iráni elnök többször megfenyegette Izraelt, a Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt kell felelnie tetteiért.

Hozzátette: minden lehetőség nyitva áll azzal kapcsolatban, hogy milyen módon szállítják a helyszínre – tudósít a BBC-n. Arra a kérdésre, hogy emberrablás is szóba jöhet-e ebben az esetben, Eitan igennel felelt. Eichman elfogásán kívül neve egy kémkedési ügyhöz is köthető: ő alkalmazta Jonathan Pollard amerikai tengerészeti szakértőt, akit 1985-ben élethosszig tartó börtönre ítéltek, mert kémkedett Izraelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.