BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány magyar nemzeti csúcsot kezdeményez

Gyurcsány magyar nemzeti csúcsot hívott kezdeményez Az a hazafi, aki képes lépést tenni a másik álláspontja felé -mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusán, amikor bejelentette: nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezi.

Az a hazafi, aki képes lépést tenni a másik álláspontja felé -mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusán, amikor bejelentette: nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezi a világgazdasági válság hatásai miatt kialakult helyzet orvoslására. A kormányfő szerint ez a találkozó elősegítheti a nemzeti összefogást, ami elengedhetetlen jelenleg az ország érdekében. Gyurcsány számít a házelnök, a frakciók, a országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselőinek részvételére, valamint szakértők bevonására.

A miniszterelnök elmondta, 1-2 héten belül szeretné megtartani ezt a csúcstalálkozót, mert az idő sürget. Elmondása szerint most nem az eddig hangoztatott érveket kell ismételgetni, hanem konszenzust kell keresni. A bérekkel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc úgy véli, most nem az a legfontosabb kérdés, hogy mikor emelkedjenek a bérek, hanem hogy ne szűnjenek meg a munkahelye tízezrei. Mert ez is megtörténhet, ha nem elég óvatos az ország.

A miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy ha a magyar gazdaság növekszik is egy-két százalékkal, a bérek ne rögtön januártól, hanem például júliustól kövessék azt. Korábban Borsik János a szakszervezetek képviseletében közölte a Magyar Rádióval: a bértárgyalások elhalasztása nem olyan egyszerű, mint ahogy a miniszterelnök elképzelte. Borsik szerint az egyoldalú döntések konfliktushoz vezethetnek. Eközben a bértárgyalások mellett az adócsökkentés elhalasztásának kérdése is előkerült a kongresszuson. Ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter úgy fogalmazott: azért van szükség az adócsökkentés elhalasztására, hogy a vártnál és a tervezettnél kisebb lehessen a hiány.

Lendvai Ildikó frakcióvezető szerint a kialakult helyzetben változtatni kell az MSZP és az SZDSZ tárgyalási hozzáállásán, hiszen most már egyértelmű, hogy halasztani kell az adócsökkentést és át kell írni a költségvetést.

 AZ MSZP-re és az SZDSZ-re egyaránt szükség van a gazdaság rendbetételéhez. Elég volt a "haragszomrád"-ból - fogalmazott a frakcióvezető. Korábban a volt koaliciós-partnerrel való együttműködés mellett érvelt a kongresszuson Vitányi Iván volt frakcióvezető-helyettes is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.