BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány nem lépne ugyanabba a folyóba

A Nemzeti Csúcson záróbeszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az SZDSZ, az MDF és a Fidesz felé is nyitott.

Túlságosan sokáig folytattunk népszerűségi versenyt, s ebben én magam is részt vettem - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint inkább felelősségi versenybe kéne kezdeni. A kormányfő úgy gondolja, a választók a következő időszakban látni fogják kinek a döntéseit határozza meg a felelős gondolkodás.

A miniszterelnök visszaemlékezett a 2001 és 2006 közötti időszakra, amikor elmondása szerint a kiadások nőttek, növelték a béreket, nagy állami beruházások indultak el és csökkentették az adókat. Gyurcsány szerint ezeket a döntéseket a jóakarat és népszerűség-szerzési motivációk egyaránt vezérelték. A vége azonban az lett, hogy az adócsökkentés és a sok kiadás miatt markáns költségvetési kiigazításra volt szükség. Ne kövessünk el újra ugyanezeket a hibákat - szólított fel a miniszterelnök.

Gyurcsány az osztogatás helyett átgondolt konszenzusokra van szükség. A miniszterelnök elmondta, a Nemzeti Csúcson elhangzott javaslatok közül többel is egyetértett. Így támogatja az adórendszer egyszerűsítését, az uniós források gazdaságélénkítésre fordítását.

Egyetért Dávid Ibolyával abban, hogy a szociális támogatásoknál a rászorultsági elv jobban érvényesüljön, de Orbán Viktorral is abban, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenteni kell. Az úgynevezett plafontörvénnyel kapcsolatban elmondta, az SZDSZ kérésének megfelelően szorgalmazni fogja, hogy egy feszesebb és szigorúbb kiadási határt támogasson az MSZP frakciója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.