BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nők legyőzik a férfiakat - A legtehetségesebbek versenyében már vezet a szebbik nem

A nemek közötti versengés meglehetősen régi, a mostani trend pedig egyértelmű: tíz éve Németországban 37 százalék körül volt a legtehetségesebb diákok között a nők aránya, ez a szám az idén átlépte az 51 százalékot, szakértők szerint ez szabályos paradigmaváltást jelent.

A kérdés, amely ennek alapján a sajtóban felvetődött: vajon ennek nyomán megváltozik-e a főnöki székek elosztása? És miért alakul így a trend, mi az oka a nők ilyen gyors tempójú előretörésének? A nők valóban intelligensebbek, és ha igen, mik lesznek a következmények?

A német Tehetségtámogatási Alapítvány vezetői szerint ezek a számok beleillenek abba a sorba, amelyet a gimnáziumokban már korábban látni lehetett. Az érettséginél évről évre nőtt a különbség a lányok és a fiúk jegyei között – az előbbiek javára. Mára az érettségin a lányok átlagosan egy egész jeggyel jobbat szereznek, mint a fiúk. Gerhard Roth, az alapítvány elnöke szerint az érettségi eredmények egyenlő arányban tükrözik az intelligenciát, a motivációt és a szorgalmat. A professzor szerint a fiúknál elsősorban az utóbbiból van hiány, körükben nem számít „menőnek”, vagyis „coolnak” a szorgalom, viszont a lányoknál a szorgalom „megtűrt” dolog.

A tudomány mai állása szerint a női és férfiagy között az a különbség, hogy az utóbbi úgy 10 százalékkal nagyobb. Az átlagos súly 1330 és 1220 gramm. Az össztömeghez képest a nőknél a szürke-, a férfiaknál a fehérállomány a nagyobb. Az agy barázdáltsága a szebbik nem esetében a jobb oldali homloklebenynél nagyobb, és fejlettebb a beszédközpontjuk is, de mindebből nem lehet következtetni egy ember intelligenciájára – állítja Roth professzor. A tesztek viszont azt bizonyítják, hogy igen is van mérhető különbség a férfi- és női intelligencia között.

Korábban egy kanadai tudóscsoport az Ontariói Egyetemen megállapította azt is, hogy a nőknek 15 százalékkal több agysejtjük van a frontális lebenyben, amely az úgynevezett magasabb szintű műveletek végrehajtásáért felel. A frontális lebenyben történik a tudatos cselekvés, viselkedés programozása és szabályozása, de a frontális lebenyé a fő szerep az intellektuális tevékenységben, a probléma megértésében, a megoldás megtervezésében, a lényeges elemek emlékezeti megőrzésében, az eredmények értékelésében is.

A tudósok azonban azt is megállapították, hogy az idő múlásával a nők agysejtjei gyorsabb ütemben halnak el, mint a férfiaké, s így mindkét nem képviselői azonosan butulnak el.


A női és a férfiagy egyes struktúráinak működése eltér egymástól. A legújabb képalkotó eljárásokkal készített képek is igazolják, hogy az agy egyik magcsoportja, az amygdala (mandulamag) érzelmi stimulus hatására eltérően működik a férfiak és a nők agyában. A mandulamag az agynak az a része, amely az érzelmek – például a félelem – feldolgozásában és az érzelmekhez kötött emlékek kialakulásában tölt be fontos szerepet. A mandulamag páros képződmény, azaz a jobb és bal oldali agyféltekében is megtalálható.


A kaliforniai vizsgálat eredményei a kutatók szerint azt sugallják, hogy a férfiaknál erősebb kapcsolat alakult ki az agyban a külvilággal való kapcsolattartásra, míg a nők inkább a belső világgal tartanak fenn szorosabb „viszonyt”. Az MIT neurobiológusa, John Gabrieli szerint igen nehéz megmondani, hogy ez valójában mit is jelent – az új eredmények értékelése és gyakorlati jelentőségének megfogalmazása izgalmas feladat.
A német főiskolai szövetségek közelmúltban tartott konferenciáján szó volt arról, hogy a dán pszichológus, Helmuth Nyborg vizsgálatai alapján a férfiaknál több a rendkívüli tehetség, ugyanakkor több a gyengeelméjű személy is. Ezek az adatok viszont a népesség csekély százalékát érintik, a nagy többség esetében nincs komoly eltérés a nemek között.
A Zürichi Egyetem professzora, Elsbeth Stern professzor úgy véli, hogy sem az intelligenciaértékek, sem a hormonvizsgálatok nem adnak magyarázatot arra, miért kerülnek ritkábban a nők vezetői pozícióba.

A svájci intelligenciakutató válasza az, hogy a nők aggodalmaskodóbbak, mint a férfiak, könnyebben elbizonytalanodnak, és hamarabb feladják a dolgot, mint férfi társaik. Ugyanakkor az ő számára sem kétséges, hogy a trend egyértelmű: a nők, ha lassan is, de elfoglalják az őket megillető pozíciókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.