BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamasz: vége az Izraellel kötött tűzszünetnek

A Hamasz terrorszervezet bejelentette: véget ért az Izraellel kötött tűzszünet és annak megújítása sem várható, mert "a cionista ellenség" eddig sem tartotta be annak feltételeit.

A Hamasz közvetlenül a tűzszünet lejártát követően nyilatkozatot adott ki, amelyben Izraelt vádolja a béke feltételeinek felrúgásával – jelenti a BBC. A tűzszünet egyiptomi közvetítéssel jött létre június 19-én, de felmondásáig is több palesztin rakétát lőttek ki Izraelre, Izrael pedig több akciót hajtott végre a Gáza-övezetben.

Néhány órával a tűzszünet végét követően a palesztin televízió támadást végrehajtó fegyveresekről sugárzott felvételeket. Az izraeli jelentések szerint egy a Gáza-övezet határában található kibbutzban kisebb lövöldözésre került sor, két rakéta pedig Izrael déli részén csapódott be, de sebesültekről nem érkezett jelentés. A Haaretz lap közlése szerint az izraeli hadsereg minden hétvégi eltávozásra küldött katonát visszarendelt és parancsba adott, hogy készüljenek fel egy esetleges akcióra.

A Hamasz indoklása szerint Izrael megszegte a tűzszünet feltételeit. A Hamasz 2007-ben foglalta el a Gáza-övezetet, amelyet Izrael azóta blokáddal zár körül. A területre csak minimális humanitárius segélyt engednek be, azzal az indokkal, hogy a blokáddal tartják távol a terrorszervezetet a lakosságtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.