BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vasárnapi támadásokban eddig 34 palesztin és 1 izraeli halt meg

Vasárnapi offenzívájában az izraeli haderő kettévágta a Gáza-övezetet és körbevette legnagyobb városát.

Izraeli tankok és vadászgépek - a tengeri egységek támogatásával - tegnap éjjel feltételezett militáns pozíciók ellen indítottak támadást; közben a Hamasz folytatta rakétatámadásait Izrael déli része ellen - írja a Reuters.

Eddig legalább 34 palesztin - főként civil - halt meg a mai támadásokban. Az izraeli offenzíva során a gázai vásárlónegyed több házába is gránát csapódott. Így a december 27 óta tartó támadások áldozatainak száma 500 fő fölé emelkedett.

"A földi támadásban egy katona meghalt, 32-en megebesültek" - közölték izraeli források. Kiemelik: sokáig elhúzodhat a mostani offenzíva. A Hamasz rakétatámadásai az elmúlt hetekben négy izraelit öltek meg. "Ez egy elkerülhetetlen hadművelet" - mondta Olmert izraeli miniszterelnök.

Vasárnap reggel fegyveres harc alakult ki a Hamasz és az izraeli hadsereg egységei között, délutánra azonban a gránát- és rakétatámadások voltak a meghatározók.

Külföldi hírtudósítókat az izraeli hadsereg nem enged be Gáza területére. Az értesülések hivatalos forrásokból, illetve helyi szemtanúk beszámolóiból érkeznek.

Tony Blair korábbi brit miniszterelnök ma találkozik Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel. Nicolas Sarkozy francia elnök holnap utazik Jeruzsálembe.

Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár telefonon beszélt Olmerttel, ahol kifejezte "legsúlyosabb aggodalmát és csalódását", valamint a támadások azonnali beszüntetését követelte. Az Egyesült Államok is tűzszünetet követel, egyben kiemeli, a Hamasznak is abba kell hagynia rakétatámadásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.