BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Elnézés kérek, nem szándékosan nem fizettem adót"

Timothy Geithnernek, Barack Obama pénzügyminiszter-jelöltjének, kongresszusi meghallgatása során a republikánus honatyák keresztkérdéseire kellett válaszolnia, miután kiderült, hogy korábban "adózási problémái" voltak.

Hogyan történhetett meg – tették fel a kérdést Geithner kongresszusi meghallgatásán – , hogy nem fizette meg a társadalombiztosítási járulékot, amikor a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott? A pénzügyminiszter-jelölt, aki az IMF elhagyása után a New York-i Fed vezetője volt, 42 ezer dollár adótartozás halmozott fel – tudósít a BBC.

Geithner igyekezett elnézést kérni a történtekért, hangsúlyozva, hogy köztisztviselőként szándékosan soha nem kerülné meg az adófizetést.

 "Jobban oda kellett volna figyelnem, elkerülhetőek lettek volna ezek a hibák, amelyeket nem szándékosan követtem el" – szögezte le az Obama-kormány leendő pénzügyminisztere, aki közölte: az adóhivatallal szemben fennálló tartozását már megfizette.

A republikánus szenátorok egy része szerint az eset nehezen megmagyarázható és aggasztó, hogy olyan ember vezeti majd a pénzügyi tárcát, aki nem fizetett adót.

Ugyanakkor a korábban kiszivárgott hírek szerint a többség mindkét politikai oldalon egyetért Geithner kinevezésével, mondván: szakértelmére a jelenleg helyzetben nagy szükség van, nem engedhetik meg maguknak, hogy adó botrány megakadályozza hivatalba lépését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.