BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mihez kezdjen Magyarország? Íme Brüsszel tanácsai

Az államigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszerek reformjának folytatását ajánlja Magyarországnak az Európai Bizottság. Brüsszel tegnap tette közzé értékelő jelentését a lisszaboni versenyképességi stratégia megvalósulásáról az uniós tagállamokban.

Az ajánlásokat az uniós állam- és kormányfők tavaszi csúcstalálkozója, majd formálisan a miniszteri tanács fogja jóváhagyni, ami már jogi erővel kötelezi a tagállamokat a bizottság által azonosított problémák középtávú kezelésére.

Magyarországnak a bizottság szerint a költségvetés kiadási oldalára összpontosítva kell elérnie az államháztartási hiány és az államadósság tartós lefaragását. A jelentés a szükséges intézkedések között említi a tényleges nyugdíjba vonulási kor további emelését, a rokkantnyugdíjrendszer reformját és az egészségügy szerkezetátalakítását.

A munkaerő-piaci helyzet javítására a bizottság az oktatás és a piaci igények jobb összehangolását és az élethosszig tartó tanulás előmozdítását javasolja. Különösen fontosnak tartja a hátrányos helyzetű csoportok – beleértve a fiatalokat és az időseket is – lehetőségeinek bővítését és a foglalkoztatás regionális különbségeinek enyhítését.

Brüsszel arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar foglalkoztatás szintje 57,3 százalékkal 2007-ben a harmadik legalacsonyabb volt az EU-ban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.