BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "A Fidesz felrúgja a vizesvödröt, míg takarítok"

A 2006-os választások óta ugyanazt a programot képviselem – mondta Gyurcsány Ferenc a HVG-ben. A miniszterelnök szerint, akinek ma nagyobb a népszerűsége, arról nem tudni, kormányra kerülve mit csinálna.

Gyurcsány a lapnak hangsúlyozta: nem nyithatunk utat olyan politikának, amely a fundamentalista konzervativizmus és a szociális populizmus közötti térben helyezkedne el.

Szerinte Orbán nem mumus, akivel ijesztgetni kell az országot, hanem a nemzeti radikalizmust, a tekintélyelvű antidemokratizmust és a fundamentalista konzervativizmust megtestesítő és azzal reálisan fenyegető politika első számú vezetője. A veszély nem a személyből, hanem politikájából fakad. Politikai bátorítást és legitimációt a Jobbik a Fidesztől és annak vezetőitől kapott.

A miniszterelnök úgy vélte: a Fidesz – aki szemetelt eleget 2001–2002 táján és azt követően is – jobban tenné, ha nem akadályozná a takarítót. "Az nem megy, hogy míg a kezemben felmosórongy van, ők felrúgják a vizesvödröt" - érzékeltette a helyzetet.

„2006 óta meg mást sem teszek, mint arra próbálom rávenni az országot: lépje át saját árnyékát, menjünk előre, változtassunk a dolgokon” – mondta. Szerinte a két politikai oldal közt e tekintetben legalább három különbség van. A szociálliberális térfélre sosem volt jellemző a demokráciasértő fanatizmus, amelyből a gazdaságpolitikai problémák egy része is származik. Másodszor: a jobboldal belemerevedett a saját hibáiba, istenkirályként tiszteli egyes vezetőit. Végül: a magyar baloldal 2006 óta mást sem tesz, mint racionális, szerkezetátalakító politikát próbál végigcsinálni.

Gyurcsány az euró bevezetésének időpontjával kapcsolatban elmondta, tudna most is dátumot mondani, de elemzők nem vennék komolyan. „A hitelességünk érdekében először három-négy éves nemzeti program kell, feszes gazdaság- és társadalompolitikáról, alacsonyabb újraelosztásról, szerkezeti változásokról, fenntartható pályáról” – szögezte le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.