BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Gyurcsány csak az elvtársakkal egyeztetett" - bírál a LIGA szakszervezet

Kifogásolja a LIGA, hogy a miniszterelnök csak az "elvtársakkal", a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) egyeztetett a válságkezelésről, amit a szakszervezeti szövetség az OÉT arculcsapásának tart.

Az érdekképviseleti szövetség pénteki közleménye szerint Gyurcsány Ferenc - nemzeti konszenzusról szóló kijelentései ellenére - ismét csak a "számára kedves elvtársakkal", a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) hajlandó egyeztetni a beharangozott válságkezelő csomag részleteiről.

Az MSZOSZ tagszervezeteinek elnökei csütörtökön találkoztak a kormányfővel és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint a konzultációra azért volt szükség, mert a szakszervezet azokat a munkavállalókat képviseli, akik a reál-, illetve a versenyszférában dolgoznak, vagyis akiket a legsúlyosabban érint a válság. A LIGA hangsúlyozza: a "Gyurcsány Ferenc számára oly kedves MSZOSZ-en" kívüli öt országos szakszervezeti konföderáció "lesöprése" egyértelművé tette, hogy a csütörtöki tárgyalófeleknek nem a munkavállalók és a társadalom érdekei a fontosak, hanem csak saját "urambátyám világuk".

A Gaskó István vezette szakszervezeti tömörülés szerint a kétoldalú megbeszéléssel a kormányfő arcul csapta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), mivel a tervek szerint a testület munkavállalói oldala a február 20-i ülésén egyszerre ismerhette volna meg a kormányzati javaslatokat. Kiemelik: Pataky Péter kijelentésével "gyáván hátba döfte" az öt másik konföderációt és "lealázta" az MSZOSZ-en kívüli mintegy félmillió szervezett munkavállalót.

Gyurcsány Ferencnek nem csak a szavak szintjén kellene a nemzeti egységre törekednie, míg "Pataky Péternek fel kellene fognia végre, hogy nem a saját bársonyszékeiket kell biztosítania ebben a helyzetben, hanem minden magyar munkavállaló érdekében kell fellépnie" - olvasható a LIGA közleményében. A LIGA szerint összefogásra volna szükség a szakszervezeti oldalon, amelyet már hosszú ideje szorgalmaznak ugyan, de azt az egyes egyéni érdekek mindig ellehetetlenítik - fűzik hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.