BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az újabb űrhatalom? Műholdakat lőne fel Észak-Korea is

Észak-Korea bejelentette, hogy saját műholdjának fellövését készíti elő - írja a Neue Zürcher Zeitung.

A bejelentés érdekessége, hogy ez alapján a kommunista ország rendelkezik hosszú hatótávú rakétákkal - a lap beszámolója szerint erről korábban csak spekuláltak szomszédai. A hwadae-i kilövőállomásról becslések szerint a Taepodong-2 rakétákkal elérhetik akár Alaszkát is.

Az első Taepodong-2-kísérletet 2006-ban hajtották végre, ám a rakéta a tengerbe zuhant. Sajtóértesülések szerint a mostani kísérletnél a rakéta egy továbbfejlesztett változatáról lehet szó, melynek hatótávolsága a korábban becsülteknél is messzebb nyúlhat.

Az egész csendes-óceáni térség aggodalommal figyeli Észak-Korea fegyverkezését. Washington, Szöul és Tokió is figyelmeztetett és szankciókkal fenyegetett.

1998-ban Észak-Korea, Taepodong-1-es rakétáinak tesztelésekor egyoldalúan bejelentette, eljuttatott egy műholdat az űrbe; ezt a későbbiekben azonban nem sikerült megerősíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.