BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság új alapot ad a Fidesz retorikájához - Az Orbán-beszéd elemzése

Az erős állam nem zárja ki az erős piacgazdaságot – a Nézőpont Intézet gyorselemzése szerint így összegezhető a Fidesz gazdaságpolitikája Orbán Viktor évértékelő beszéde alapján. A Fidesz elnöke évek óta rendszeresen hangsúlyozza az erősebb állam fontosságát, a gazdasági válság azonban új alapot teremtett a konzervatív párt retorikájához - áll az elemzésben.

Az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője 1999 óta – az amerikai politikában ismert műfaj mintájára – minden év elején értékeli Magyarország helyzetét. A politikus idén Barack Obama 2008-as kampányának mintájára a „válság”, a „változás”, és a „remény” fogalmait helyezte beszédének középpontjába.

Az „erős állam” fogalma a Fidesz részéről korántsem újdonság, a párt 2004-es európai választási programja óta a párt identitásának meghatározó eleme. Bár a baloldal liberális gazdaságpolitikai érvrendszerével szemben, a Fidesz sokáig kisebbségi pozícióba szorult, a gazdasági válság most legitimálja az ellenzéki párt retorikáját. Az „új irány” jelszava pedig a következő hónapokban akár a Fidesz kommunikációjának sarokköve is lehet - véli a Nézőpont Intézet..

Figyelemre méltó újdonság az ellenzék üzenetei között, hogy a gazdasági válság kapcsán kiemelten szól azokhoz a fiatalokhoz, akik már az 1989-es rendszerváltás után születtek. „Ne hagyjanak itt bennünket, a változásokhoz rájuk is szükség lesz” – fogalmazott Orbán velük kapcsolatban. Az első választók megszólítása fontos ellenzéki cél lehet az EP-választás részvételi arányának növelése érdekében is - szól az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.