BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "Időnként illúziókat okoztam!"

Megköszönte, hogy az országot szolgálhatta, és az új kormány támogatására szólította fel a képviselőket Gyurcsány Ferenc leköszönő beszédében az Országgyűlésben.

"Magyarország megosztott: az emberek gyilkos indulattal fordulnak egymás felé... ebben én is felelős vagyok és most vállalom is a felelősséget. Azt teszem, amit politikus tehet: lemondok" - közölte Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben utolsó, miniszterelnökként tartott beszédében.

"Az ország előtt mindig van választás, ahol dönthetünk. Magyarország 20 éve szociális piacgazdaság, tagja a NATO-nak és az uniónak, mégis egy veszekedős ország, amely perben áll önmagával" - jelentette ki Gyurcsány.

"Összetartozunk, és együtt kellene működnünk ehelyett. Világos, most mit kéne tenni. A korábbi éveknél bátrabban kellene tudni változtatni. Volt hogy, nem volt bátorságunk ezt mondani. A teljesítményre, a versenyre és az együttműködésre kell építeni.

Az ország sok mindent elért, de természetesen voltak kudarcaink is. Sokat kaptunk az országtól, de adósok is maradtunk. Teljesítményt adtunk, utakat építettünk és megbecsülést szereztünk a világban. Azonban adós is maradtam, nem tudtam kellő erővel és őszinteséggel elfogadtatni, hogy ne várjunk. Időnként illúziókat okoztam.

Még mindig ez az egyszerűbb. A nehezebb, hogy újra összeillesszük, ami szétszakadt. Meg kell ugyan birkózni a gazdasági válsággal, de nyilván az ország meg fog vele birkózni. Ezek múló, bár fájdalmas nehézségek.

Nagyobb gondnak tartom, hogy az ország politikai közössége legalább kettészakadt. Nem egyszerűen rivális politikai gondolkodóként, hanem kiiktatandó és megsemmisítendő ellenségként tekintenek egymásra. Nyilván ebben részem van nekem is.

Miközben sokra tartom a demokratikus Magyarországot, mindazt, amit az elmúlt években tettünk, a gyűlölet, a megvetés és az egymás kiiktatásának szándéka azonban ezt veszélyezteti. Az összetartást. Ha érdemes valamin gondolkodni, hogy rendben van-e az, hogy időnként ezrek vagy tízezrek gyilkos szenvedéllyel fordulnak a mások felé.

Ez nincs rendben. A felelősséget vállalom. Kezdeményezem, hogy alakuljon egy másik kormány, amelynek elsődleges feladata a válságkezelés lesz. Azonban szeretném ezen indulatoktól óvni Magyarországot. Nem bántani és támadni, hanem támogatni kell az új kormányt

Azt kérem Magyarország polgáraitól, hogy segítsék az új kormányt, hogy elvégezhesse a dolgát. És 2010-ben pedig annak adjanak mandátumot, kinek személyében jobban hisznek. Köszönöm szépen a parlamenti többségnek, hogy kiállt a kormányom mellett, a frakciónak és a liberálisoknak is. Köszönöm, hogy szolgálhattam Önöket és az ország miniszterelnöke lehettem - zárta beszédét Gyurcsány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.