BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő: több országban a kormánypártok futnak be az EP-választáson

Meglepő módon jó néhány tagországban ezúttal a kormányzó pártok számíthatnak sikerre a június 4–7. között rendezendő európai parlamenti választásokon – nem úgy, mint Magyarországon.

Bár több helyütt új politikai erők, protestpártok vagy alternatív mozgalmak előretörése is várható, a felmérések szerint nem mindenhol készülnek a szavazók az éppen hatalmon lévő pártok megbüntetésére – pedig ez korábban jellemző kísérője volt az EP-választásoknak.

Az EU legnagyobb tagállamában, Németországban például Angela Merkel kancellár uniópártjai a legfrissebb felmérések szerint a szavazatok 35 százalékára számíthatnak, legfontosabb riválisuk, a szövetségi kormányban velük nagykoalícióban lévő szociáldemokraták viszont csak 26-ra. A másik legmeghatározóbb tagállamban, Franciaországban szintén kormánypárti győzelem várható, részben Nicolas Sarkozy államfő személyes népszerűségének köszönhetően.

Olaszországban ugyancsak kormánypárti győzelem valószínűsíthető. Silvio Berlusconi miniszterelnök nemrég a világ legnépszerűbb vezetőjének nevezte magát, és bár ez erős túlzás, tény, hogy elfogadottsága 65 százalék körüli, ellenzéke pedig megosztott.

Lengyelországban a kormányzó konzervatív-liberális Polgári Platform a legújabb felmérés szerint 27 képviselői helyet nyerhet el az ország számára elkülönített 50-ből. Svédországban pedig a négypárti koalícióban kormányzó jobbközép Mérsékelt Párt akár egyedül is megelőzheti az ellenzéki szociáldemokratákat, akik elveszíthetik az ország legnépszerűbb pártjának titulusát – erre 1914 óta nem volt példa.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.