BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német importszemét: börtön a kunbajai polgármesternek

Csak Halász István kunbajai polgármester kapott letöltendő szabadságvesztést abban a perben, amelyben a Németországból illegálisan behozott 2500 tonna szemét miatt emelt vádat az ügyészség. Az ítéletet ma délelőtt hirdette ki Lehoczky Zoltán bíró Kecskeméten. A szemetet többek között Kunbaja, Kiskunmajsa, Pirtó, Kerekegyháza és Kecskemét-Hetényegyháza határában, különböző tanyákon helyezték el engedély nélkül, úgy, hogy a bíróság szerint az veszélyeztette a környezetet. Az ügyben 19 vádlott állt bíróság előtt, főként a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, de szerepelt a vádpontokban hamisítás is.

A per fő vádlottja, Halász István kunbajai polgármester. A bűncselkményének minősítése a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és okirat hamísítás. Halász István 1,5 év letöltendő börtönbüntetést, 500 ezer forint pénzbüntetést kapott és két évre eltíltották a közügyek gyakorlásától. Ezen kívül meg kell fizetnie 1 millió forint perköltséget is. Az ítélet nem jogerős - számol be a baon.hu.

Noha a szemét nem volt közvetlenül veszélyes hulladék, nem minősült zöldhulladéknak sem, amit szabadabban lehetne tárolni és forgalmazni. A bíróság a szakértői véleményekre hivatkozva úgy látta, hogy a szemét tartalmazott olyan anyagokat, például használt infúziós készleteket, növényvédőszer maradványokat tartalmazó csomagolóanyagokat és olajos flakonokat, amelyek alapján kimondható, hogy veszélyeztette a környezetet.

Az ügyben közreműködő vádlottak egyike sem rendelkezett hulladékgazdálkodási tevékenységre jogosító hatósági engedéllyel. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a szemét túlnyomó többségét Halász Istvánné cége, a Szinkron 99 Kft. hozta kamionokkal Németországból, ahol az elszállításért 80 eurót kapott tonnánként.

Az üzletet azonban elsősorban maga Halász István kunbajai polgármester intézte és szervezte Helmut Sima német állampolgár partnereként. A tevékenység elsődleges célja a tonnánkénti 80 euró megszerzése volt, bár a vádlottak többsége azzal védekezett, hogy továbbfeldolgozásra szánták a szemetet, annak ártalmas voltáról pedig nem tudtak.

A bíróság ezt a védekezést nem fogadta el. Rámutatva, hogy szakemberek is tudatták a vádlottakkal, hogy a szemét nem alkalmas a továbbfeldolgozásra, de ezt laikus szemmel is látniuk kellett.

Az ügy másodrendű vádlottja Halász Istvánné.

Főbüntetése 10 hónap szabadságvesztés, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Mellékbüntetése 300 ezer forint, ami meg nem fizetés esetén szabadságvesztésre változtatható. Emellett meg kell fizetnie 800 ezer forint reá eső bűnügyi költséget is.

A harmadrendű vádlott Pető Ferenc,

Ő Helmut Simával 500 tonna szemét mértékéig közvetlenül is üzletelt.  Szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott, 1 évet, két év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság a hatodrendű vádlott, Putics Ágnes Györgyi esetében szabott még ki szabadságvesztést, 6 hónapot, két évre felfüggesztve. Putics Ágnes Györgyi volt a bíróság szerint Helmut Sima magyarországi képviselője, s közvetlenül is szervezte a szállítmányok elhelyezését. A többi vádlott 70-150 ezer forint pénzbüntetést kapott, egy vádlottat mentett fel a bíróság. A többség, így Halász István és felesége is felmentésért fellebbezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.