BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafelé robbant Draskovics politikai bombája

Jobboldali és liberális össztűz zúdult a kínos ügybe keveredett rendészeti miniszterre - éppen az uborkaszezon közepén robbant a politikai bomba.

Akár még a rendészeti miniszter fejébe is kerülhet visszafelé elsült pénteki akciója. Mint a VG Online is hírül adta, Draskovics Tibor egy videófelvétellel demonstrálta, hogy Magyarországon is létezik politikai célú terrorizmus, és a rendőrség hamarjában le is tartóztatta a Magyarok Nyilai szélsőséges szervezet öt tagját.

Csakhogy, ezután visszafelé sült el a miniszter politikai bombája: a hétvégén napvilágot látott, hogy a kérdéses videófelvételt, amelyet Draskovics Tibor perdöntő bizonyítékként mutatott be, két évvel korábban készítették kísérletező kedvű diákok.

A gigantikus baki után a Fidesz csalással vádolta meg a szocialista politikust, valamint a vádakat kiterjesztették Bajnai Gordonra és Mesterházy Attilára, az MSZP új frakcióvezetőjére is.

"Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter bizonyítékot hamisított, amikor a politikai alapú terrorizmus bemutatásakor egy videofelvételre hivatkozott – jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a miniszter ezt a bizonyítékhamisítást a miniszterelnök és az MSZP tudtával, megrendelésére követte el. Bajnai Gordon kormányfő és Mesterházy Attila frakcióvezető nyilatkozatai alapján arra lehet következtetni, hogy nem „elszigetelt, hanem közös akcióról” van szó: a rendészeti miniszter „elképesztő intenzitású” védelmet és támogatást kapott mindkét részről – jelentette ki Szijjártó Péter.

A helyzetet csak súlyosbította a Nemzeti Nyomozóiroda hétfői sajtótájékoztatója, ahol perdöntő bizonyítékokat ígértek a videó eredetéről, ám azon kívül, hogy a letartóztatottak egyikének számítógépén találták, semmi érdemit sem tudtak hozzátenni a már ismert tényekhez.

A liberálisok "kilövési engedélyt" adtak a rendészeti miniszterre

Draskovics Tibor néhány napja olyan súlyos hibát követett el, amely után rendészeti miniszter egyetlen demokratikus országban sem maradhat a székében - közölte az SZDSZ.

Ezzel visszamenőleg hiteltelenné tette a rendőrség és az ügyészség terrorizmus elleni harcát, és elősegítette, hogy egy valóban súlyos társadalmi veszélyhelyzet helyett egy félrevivő, marginális üggyel foglalkozzon a nyilvánosság - hozták fel Draskovics ellen a liberálisok.

Az SZDSZ szerint a történtekre három magyarázat lehetséges, nyugati politikai kultúrában mindhárom esetben lemond a miniszter.

• Az első lehetőség, hogy miniszter úr szándékosan nem mondott igazat a felvételekkel kapcsolatban. Ezt a Szabad Demokraták Szövetsége nem feltételezi.

• A másik lehetőség, hogy Draskovics Tibor és munkatársai nem voltak körültekintőek, tévesen értelmezték a rendelkezésükre álló bizonyítékokat, és ezek közül rosszul választották ki azt, amit a nyilvánosság számára bemutattak. Ilyen súlyos felelőtlenséget egy rendőrségért felelős vezető nem engedhet meg magának.

• A harmadik lehetőség, hogy valakik szándékosan le akarták járatni Draskovics Tibort vagy hitelteleníteni kívánták a szélsőséges csoportok elleni nyomozást, miniszter úr pedig hagyta magát megtéveszteni. Ebben az esetben Draskovics Tibor alkalmatlannak bizonyult feladatára.

Draskovics Tibor éppen a szélsőséges, terrorizmusra is kész szervezetek elleni határozott állami fellépést segítené, ha azonnal lemondana hivataláról - közölte a liberális párt kedden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.