BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 400 ezret is fizethet a nyugdíjasoknak a rendőrség

Több száz személyt foglalkoztat a rendőrség nyugdíjuk folyósítása mellett, néhányan akár bruttó négyszázezer forintot is kapnak - tudta meg a Népszabadság.

A rendőrségre ugyanazok a szabályok kell, hogy vonatkozzanak, mint mindenki másra a nyugdíjas foglalkoztatás tekintetében. Az elmúlt évben sok jogszabályváltozás történt, egyebek mellett világossá tették a szabályok azt, hogy valaki vagy nyugdíjat kap, vagy munkaviszonyban dolgozik. A nyugdíj melletti jövedelemszerzés a minimálbérig terjedhet - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Nap-Keltében.

A hétfői Népszabadság úgy értesült, a rendőrség állományában jelenleg 540 olyan személy van, aki nyugdíjt és fizetést is felvesz. Az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint a nyugdíj mellett foglalkoztatottak több mint egyharmadát fizikai munkakörben alkalmazzák. Ők korábban is ezt a munkát végezték, kisebb részben hivatásos állományúként, nagyobb részben közalkalmazottként. Javadalmazásuk a rájuk irányadó közalkalmazotti jogviszony, a képzettség és a besorolás alapján, átlagosan száz-százötvenezer forint.

A másik, nagyobb csoport alkalmazása az úgynevezett "civilesített" munkakörökhöz kapcsolódik, ahol szükséges a rendőri szakismeret, de a civil státusokra csak közalkalmazotti, illetve köztisztviselői munkakörbe lehet kinevezni munkaerőt, ezért itt elkerülhetetlen volt a területen dolgozók visszafoglalkoztatása. Ők átlagosan 150-200 ezer forintot keresnek - a nyugdíjukon felül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.