BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az írek 67 százaléka voksolt igennel az erősebb Európára

Hivatalosan is bejelentette Brian Cowen ír miniszterelnök, hogy az igen szavazatok győztek az európai uniós reformszerződésről kiírt írországi népszavazáson.

A hivatalos, most már lényegében nem változó részeredmények szerint a dokumentum támogatói 67 százalékkal kerültek fölénybe a voksoláson. A lisszaboni szerződés életbelépéséhez hiányzik még a cseh és a lengyel jóváhagyás is, de a lengyel elnök korábban azt ígérte, hogy az ír támogatás után ő is haladéktalanul aláírja a lisszaboni szerződést - írta a Magyar Nemzet Online.

Brian Cowen ír kormányfő szerint a népszavazás sikere azt jelenti, az EU erősebb, tisztességesebb és jobb lesz. A politikus, azki szerint ez az eredmény „egyértelmű és ünneplésre méltó”, az igen szavazatok nagy arányát úgy értékelte, hogy az az EU hatékonyságának gyors javulása és a súlyos gondokkal küszködő ír gazdaság talpra állásának irányába mutat. A hivatalos végeredmény szerint  a voksolók 67 százaléka mondott igent a lisszaboni szerződésre. 

Az unió soros elnöki tisztét ellátó Svédország miniszterelnöke bejelentette: a népszavazás után nem kell rendkívüli EU-csúcsot tartani a szerződésről. Fredrik Reinfeldt szerdára Brüsszelbe hívta Jan Fischer cseh kormányfőt és José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy megvitassa velük a szerződés ratifikálásának továbbvitelét. Brüsszel egyfajta „bizalmi szavazásnak” tartja a voksolást. Carl Bildt svéd külügyminiszter úgy fogalmazott: ez fontos győzelem Írországnak és egész Európának”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.