BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar mentőcsapat indult el túlélőket keresni Padangba

Magyar mentőcsapat indult ma el Indonéziába két mentőkutyával, ahol a nagy erejű földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet.

„Csütörtök éjszaka helyett végül pénteken délelőtt indult el műszaki okok miatt egy magyar speciális mentőcsapat a földrengés sújtotta Indonéziába” – mondta munkatársunknak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Szentes György közölte, hogy a Ferihegyi repülőtérről egy 12 fős, a magyar kormány által támogatott alakulat indult el Abu Dhabin, és Colombón át 14-12 órás úton Padangba. A fedélzeten tartózkodott a Baptista Szeretetszolgálat 15 fős csoportja, valamint egy 27 tagú német és egy 22 fős szlovén csapat. A gépen összesen 78 ember utazik 29 mentőkutyával.

„A 12 fős speciális mentőcsapat tagjai  nagy tapasztalattal rendelkeznek, az elmúlt években az indiai, iráni, és törökországi földrengés alatt is részt vettek a mentésben” – mondta Szentes György. Az OKF által felkészített, nehéz kategóriába sorolt csapat olyan kapacitásokkal, és képességekkel rendelkezik, amit az ENSZ INSARAG szervezet megkövetel a nemzetközi segélynyújtásban résztvevőkől.

A csoportnak öt napra elegendő  élelmiszerrel, ivóvízzel, gyógyszerrel kell rendelkeznie, hogy ne szoruljanak az amúgy is leterhelt helyi hatóságok ellátására. Az 1,6 tonnányi szerelésben azok az eszközök is benne vannak, amelyek szükségesek a mentésekhez, és az orvosi ellátás biztosításához.

A csapatban van két kutyás mentő, akik a romok alatt lévő áldozatokat kutatják. A Piszke névre hallgató kutya egy labrador-golden retriever keverék, a Labda nevű eb pedig egy labrador retriever. Mindkét kutya a legmagasabb szintű vizsgákkal rendelkezik.

A hat műszaki mentő a megtaláltakat szabadíthatja ki a romok alól, míg a két orvos elláthatja a sérülteket. Két vezetője lesz a csapatnak. Egyik a helyszínen a mentést irányítja közvetlenül, a másik pedig a helyi hatóságokkal, a külföldi mentőcsapatokkal, és az ENSZ-szel tartja majd a kapcsolatot.

Indonézia köszönetét fejezte ki a magyar segítségért, és írásban közölte annak elfogadását. A magyar mentőcsapat saját készletei elfogyása után felajánlja segítségét, ha ez szükséges Indonéziának, és ha el tudják látni őket. „A költségeket a pénzügyi és az önkormányzati tárca állja, csak az akció végén lehet tudni a pontos összeget” – mondta Szentes György.

A Richter-skála szerint 7,6-os erejű szerda délutáni földrengésnek akár több ezer áldozata is lehet Nyugat-Szumátrában. Eddig több mint ezer halottat találtak. Indonézia nemzetközi segítséget kért a mentésre, és a károk helyreállítására. Ezrek lehetnek még a romok alatt. A legnagyobb károk a 900 ezres Padangban vannak, ahol több száz épület dőlt össze. 

A BBC szerint például egy iskola romjai alatt 60 gyerek rekedt. 38 gyereket hoztak ki eddig a romok alól, az első napon még sokan életben is voltak, de következő napokban már csak halottakat tudtak a felszínre hozni.

Pénteken egy fiatal nőt húztak ki még élve egy összedőlt iskola alól. Az Ambacang Hotel töredékei alatt legalább 100 ember lehet. „Sokszor hallunk hangokat a romok alól, de nagyon nehéz beazonosítani, hogy hol lehetnek a túlélők” – mondta Gagah Prakosa, a mentők szóvivője.
A kórházak is összedőltek, egy orvos szerint az alapvető eszközök is hiányoznak a sérültek ellátásához, például nincs tiszta vizük. Nofli Ichlas orvos a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy műtétek százait csinálták a földrengés óta, rengeteg törést, koponyatörést, hasi sérülést látnak el, sokaknak leszakadtak a végtagjaik. Éber Sándor

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.