BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabbul élő németek

Az inflációt figyelembe véve 1990-től mostanáig megfeleződött a németországi orvosok jövedelme – számítja a hamburgi Statista kutatóintézet. Havi bruttó 6400 eurós átlaggal még mindig ők vezetik ugyan a száz leggyakoribb foglalkozás bértoplistáját, ám a kezdő orvosok alacsony fizetése és az egészségügyben végrehajtott különböző reformlépések hatására előnyük már sokkal kisebb, mint a rendszerváltás környékén volt.

A Stern magazin megbízásából készített elemzés – amely több mint húszezer fős lakossági minta jövedelmi adatait veszi figyelembe – a vizsgált szakmák felénél tapasztalt a 47 százalékos inflációnál kisebb jövedelememelkedést 1990–2008 között. Rosszul jártak az orvosok mellett például a fogtechnikusok, a tanárok, a reklámszakemberek, sőt az informatikusok is. Ezzel szemben feltörtek a bérhierarchiában a számítógépes grafikusok és tervezők, a köztisztviselők, a bankokban vagy utazási irodákban dolgozó üzletkötők vagy éppen a kontrollerek.

Nemcsak a különböző foglalkozások között, hanem az egyes pályákon belül is jelentős átrendeződések történtek az elmúlt két évtizedben, és szinte mindenütt tapasztalható a jövedelmi különbségek növekedése. A vezető beosztású alkalmazottak jövedelme a vizsgált száz szakmában összesen 18 százalékkal emelkedett, ugyanakkor közepes és alacsony jövedelmű kollégáik életszínvonala jó esetben stagnál. Claus Schäfer, a Hans-Böckler alapítvány szakértője az elemzést kommentálva arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben a szabad foglalkozásúak – például az ügyvédek – összességében egyre jobban keresnek, ezen szakmák alsóbb szintjein, különösen a kezdők mezőnyében, sokszor éhbérek jellemzők. Nem ritka, hogy az ügyvédjelöltek esténként taxizással vagy más mellékállással kénytelenek kiegészíteni jövedelmüket – mondja Schäfer.

Érdekes következtetéseket vonnak le a jelentés készítői a béren felüli juttatások gyakoriságát és összetételét illetően is. A 13. havi fizetések, karácsonyi vagy más bónuszok egyre kevesebb munkahelyen jellemzők, ugyanakkor mind több cég ad dolgozóinak nyereségrészesedést. TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.