BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kovács Árpád: új szabályozás kell a korrupció visszaszorításához

A kiszámíthatatlan költségvetési politika is hozzájárulhat a korrupcióhoz – mondta az InfoRádiónak Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt elnöke.

A költségvetési politika korrupció-generáló hatású, ha kiszámíthatatlan, a befektetési lehetőségek hullámzanak és az állami bevásárlások szabályai változnak – mondta az InfoRádiónak Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék volt elnöke, s egyben a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szerint a drákói intézkedések fontosak, de inkább integratív megközelítésre van szükség a korrupcióval szemben. Az új szemléletmódban átlátható, világos szabályozásra, az állam példamutatására van szükség, valamint arra, hogy a normakövetés egységes legyen - tette hozzá.

Az Állami Számvevőszék volt elnöke hangsúlyozta: az integratív megközelítés szerint a korrupciós kockázatokat ismeri az állam, és tudja, hogy a korrupció nem egyformán jelenik meg a társadalomban.

Kovács Árpád kifejtése szerint a demokratikus intézményrendszer működése kiküszöböli a piti korrupciónak azt a részét, ami az emberi életviszonyok alapjaihoz kapcsolódik, az átlátható politikai intézményrendszer fékezi a nagystílű korrupció lehetőségeit, a politikai váltógazdaság pedig magával hozza, hogy a hatalmon lévőket elszámoltatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.