BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meg kell becsülni a tanárokat - a finneknek bejött

A finn diákok a világ legjobbjai közé tartoznak a különböző képességtesztek alapján. A 15 évesek tudását és készségeit felmérő OECD PISA kutatásban a részt vevő 57 ország között a finn gyerekek kerültek az első helyre a természettudományos ismereteket, a matematikát illetően. Az olvasási készségek terén a második helyen kötöttek ki.

Ez azért is meglepő, mert Finnországban a világon talán legkésőbb kezdődik az általános iskola, a gyerekek hétéves korában. Még érdekesebbé teszi a finnek jó eredményeit, hogy a törvényi szabályozás kifejezetten hátrányos helyzetbe hozza a magániskolákat, ilyenek alig vannak, az egyetemeken pedig nincs tandíj.

A Világgazdasági Fórum felmérése ennek dacára a világ legjobbjának kiáltotta ki a finn oktatási rendszert. Azt pedig ma már nem szokás vitatni, hogy az ország gazdaságának a sikerében a legfontosabb tényező a rendkívül jól képzett munkaerő – a finnek versenyképessége a magas bérszínvonal mellett leginkább a jó oktatásra vezethető vissza.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.