BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hende: kérdéses, nem tekintenek-e egyes szomszédaink ellenségnek

Szoros katonai szálak fűznek össze minket a régió több országával, ám mégis kérdéses, hogy nem tekintik-e egyes szomszédai ellenségüknek Magyarországot – mondta Hende Csaba kijelölt honvédelmi miniszter a Duna Televízió csütörtök esti háttérműsorában.

„Magyarországnak nincs ellenségképe, békében szeretne élni mindenkivel. Csak annyit kérünk a szomszéd országoktól - különösen Trianon kilencven éves évfordulója előtt néhány nappal érdemes erre utalni -, amit Zrínyi is írt: ne bántsd a magyart!" - nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának csütörtök este Hende Csaba kijelölt honvédelmi miniszter.

A leendő tárcavezető a csatorna kérdésére elmondta: természetesen az új honvédelmi vezetés is együttműködik majd a régió országaival, akik közül többel szoros katonai szálak fűznek össze minket, már csak azért is, mert velük együtt közös szövetségi rendszerhez, a NATO-hoz tartozunk. 

A kijelölt miniszter az Országgyűlésben bizottsági meghallgatásán többek között azt mondta: egy alkalmas haderőt nem lehet hirtelen leakasztani a szögről, ezért egyensúlyt kell találni az ország teljesítőképessége és a fenyegetettség mértéke között.

E kijelentést értelmezve Hende Csaba kifejtette: probléma, hogy a NATO-ban vállalt honvédelmi kiadásunk arányát a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékáról 2009-ben 1,3 százalékra csökkentette az akkori kormányzat. Hende Csaba elmondása szerint ezt a csökkentett mértéket sem tavaly, sem pedig idén nem tudják betartani. A zsugorodó ráfordítás pedig szükségképpen katonai képességcsökkenést jelent.

A hadsereg létszámáról Hende úgy nyilatkozott: jelenleg az engedélyezett 24500 fős létszámhoz képest is hiányzik háromezer fő az állományból, miközben sokan nem tudnak bejutni a rendszerbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.