BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár János: A parlamentben újra törvénykezni fogunk

Legkésőbb jövőre elkészül az új választási törvény, marad az arányosítás rendszere

Május végén, június elején számít "tiszta képre" az államháztartás valós helyzetéről a hamarosan megalakuló új kormány - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Bajnai Gordon kormánya alatt szerinte Magyarország csődbe jutott. az ország gazdasági helyzetéről szóló kormányzati kommunikációt pedig sok hazugság jellemzi. A frakcióvezető a kormányzati átadás-átvétel menetrendjét is vázolta. 

Akármit és akárhogyan nem veszünk át; fontos, hogy világosan látható legyen, milyen gazdasági kondíciókkal adják át az egyes tárcákat  - szögezte le a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Ami a konkrét menetrendet illeti: az új kormány és a miniszterelnök a tervek szerint május 29-én teszi le az esküt, az átadás-átvétel május 31-én kezdődhet meg.

"Ezekben a napokban tudunk majd gazdasági értelemben is válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen helyzetben van Magyarország"- hangzott az érvelés. Varga Mihály június elején tárja a nyilvánosság elé az elmúlt hetek során készített gazdasági tényfeltáró dokumentumcsomagja  eredményeit.

A parlamenti munka tempóját kifogásoló, azt szokatlannak nevező hangokra Lázár úgy reagált: ez a mostani csak egy gyönge közepes tempó, ami a "szocialisták számára szokatlan, aki nem csináltak semmit a törvényhozásban az elmúlt években". Azt kéri a más pártokhoz tartozó képviselőtársaitól, hogy "zárkózzanak fel" a kormánypártok munkatempójához. 

"Nagyra értékelem képviselőtársaim kényelmes munkatempóját, de jó lesz, ha megszokják, hogy a következő időszakban a törvényhozásban nem lesznek üresjáratok. Lehetőség szerint próbáljanak versenyképes alternatívákat megteremteni a szakmai párbeszédre" - mondta a fideszes politikus.  

A frakcióvezető úgy látja: egyáltalán nem sok, amit elvárnak az Országgyűlés tagjaitól. A Fidesz-KDNP a kampányban azt ígérte a választóknak, hogy bizonyos szimbolikus ügyekben azonnali döntés születik, az ország gazdasági helyzete pedig nem engedi meg a várakozást a cselekvésben.

Lázár János kijelentette: az utóbbi hat-hét évben egyáltalán nem volt jellemző, hogy a törvényhozásban érdemi munka zajlott volna, "Gyurcsány Ferenc és korszaka díszletnek használta az Országgyűlést, mi ehelyett érdemi munkát várunk el minden törvényhozótól" - szögezte le a Fidesz politikusa.

A csütörtöki parlamenti munkanap legfontosabb eredményének nevezte, hogy rögzítették az alkotmányban a maximum kétszáz fős parlamenti létszámot a 2014-es választásoktól kezdődően. "Ezzel teljesítettük legfőbb választási ígéretünket" - mondta, hozzátéve: a választójogi törvény átalakításának is kész kell lennie legkésőbb jövőre.

Ennek részleteiről Lázár János annyit mondott - az ellenzéki kritikákra is reagálva - : az új parlamenti választási rendszerben tiszteletben tartják az alkotmányt és a demokratikus elvárásokat, és arányosítás lesz, akárcsak a helyi önkormányzatoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.