BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés az MSZP-s - Fidesz: narancsliget

Március végén, április elején a szavazásra jogosultak 38 százaléka, nagyjából hárommillió ember támogatta a Fideszt, s közel ekkora tábort mozgósítani is tudott a választások napján (33,7 százalék, 2,7 millió voks).

Április 11-ét követően ismét felfigyelhettünk a megszokott választói viselkedésre, sokan a győztes felé fordultak: a Fidesz ezúttal 8 százaléknyi többletre, 600 ezret meghaladó új támogatóra tett szert - írja a Népszabadság.

A győztes párt frissiben érkezett hívei a társadalom különböző csoportjaiból eltérő arányban verbuválódtak. Az iskolai végzettség és a lakóhely népességének emelkedésével egyre kevesebben sorakoztak fel a Fidesz mögé.

A legfeljebb alapfokú képzettségűek 14, a falvakban élők 12 százaléka most lett a Fidesz híve, míg a diplomásoknál ez az arány 2, a fővárosiaknál 3 százalék.

Az MSZP április 11-én közel egymillió szavazót állított maga mögé, most ennél 100 ezerrel kevesebb szimpatizánsa van. A veszteségen túlmenően negatív fejlemény az is, hogy a párt hívei meglehetősen kedvetlenek, mintha aktivitásuk csak egyetlen napra szólt volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.