BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogadták a szlovák kormányprogramot

Kedden délután elfogadta a szloövák parlament az új koalíciós kormány programját, ezzel bizalmat szavazott Iveta Radicová kormányának – írja az Új Szó.

Iveta Radicová egy hete augusztus 5.-én nyújtotta be a törvényhozásnak kormányprogramját melyet a koalíciós tagok támogatásával elfogadott a parlament. A program célja az unió képviselői által már korábban kifogásolt, a Fico kormány idején folyamatosan növekvő eladósodottságot, drasztikus gazdasági intézkedésekkel, és szociális és egészségügyi reformok folytatásával szorítaná vissza. A program követni kívánja a magyar kormány példáját, és a megszorítások terheit a gazdaságra hárítaná és minél kisebb mértékben terhelné csupán a választókat.

A kormány tervei közt szerepel több szociális támogatás megszüntetése, egységesítenék a gyest, és kisebb változásokat vezetnének be a nyugdíjrendszerben is. Így januártól megszüntetnék a születéskor járó kiegészítő támogatást, vagyis a 829,86 euró összegű támogatás helyett minden gyermek után csak az alapösszeget 151,37 eurót kapnak a szülők. Átalakul a gyes, egységesítik a jelenleg kétféle összegű és folyósítási idejű családtámogatást.

Nagyobb mértékű változásokat 2012-től vezetne be az új koalíciós kormány, de a gyermek születésekor járó támogatás és a gyes módosításai már 2011 januárjától fokozatosan lépnének életbe. Az egységes gyes összege januártól várhatóan 180-190 euró lesz havonta, tekintet nélkül arra, hogy a szülő dolgozik-e.

Már januártól kisebb változások várhatóak a nyugdíjrendszerben, a valorizáció és a nyugdíjak megállapítása azonban várhatóan csak 2012-től módosul. A pályakezdők januártól kötelezően nyugdíjpénztári taggá válnak, vagyis visszaáll a 2008 előtti gyakorlat. A fiatalok azonban a belépést követően egy éven belül még visszatérhetnek az egypilléres rendszerbe. A nyugdíjrendszer mélyebb változásait meghatározó törvényeket jövőre készíti el a szaktárca.

Robert Fico volt kormányfő: közös fellépés a válság ellen

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, volt miniszterelnök a kormányprogram parlamenti vitáján kijelentette, hogy a nemzetközi válság következményei ellen történő fellépést támogatja, és a kormánypártokkal közösen dolgozná ki a szükséges lépéseket. A szociáldemokrata politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem kívánnak hozzájárulni az állami vagyon értékesítéséhez és a lakosság társadalom biztosítási szintjének csökkentéséhez. A volt kormányfő sajnálatát fejezte ki, amiatt, hogy az új kormány lemond nagy állami beruházásokról, mint a széles nyomtávú vasút és az autópályák építéséről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.