BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátrány lesz az ellenzékiség

Eddigi szocialista fellegvárakat érintett Orbán Viktor kormányfő kampánykörútja. Egyértelművé tette: nem éri meg ellensúlyt képezni a kormánnyal szemben.

„Minden készen áll a vasárnapi önkormányzati szavazásra, az előkészületek rendben befejeződtek” – szögezte le Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.Kiszállították a szavazólapokat, a választási iratokat és az urnákat már mindenhol helyben őrzik, szigorú biztosítás mellett. Mindenhol felálltak a szavazatszámláló bizottságok, ahol kevés volt a delegált tag, ott póttagokkal egészítették ki a testületeket. Várhatóan még vasárnap este kihirdetik a választás előzetes eredményét. Eddig ötezer igazolást adtak ki a jegyzők azoknak, akik nem a lakóhelyükön, hanem bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

Minden jel arra mutat, hogy az országgyűlési választások után az önkormányzati voksoláson is besárgul a térkép. Csak néhány szocialista fellegvárban várható kiélezett küzdelem a Fidesz és az MSZP jelöltjei között. Az egész héten kampánykörúton lévő Orbán Viktor személyesen is hozzátette a magáét ahhoz, hogy ezek az utolsó bástyák ledőljenek. A miniszterelnöknek tegnap is feszes volt a programja: Miskolc, Nyíregyháza és Kazincbarcika polgárait győzködte a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előnyeiről.

„Nyíregyháza se maradjon ki a változásból, és a város leendő vezetői ne ellensúlyt akarjanak képezni a kormánynak, hanem jó együttműködésre törekedjenek vele” – magyarázta a kormányfő. Orbán Viktor Miskolcon is azzal is érvelt: senkinek sem érdeke, hogy ellenzéki tűzfészket csináljanak a borsodi megyeszékhelyből.

„Ilyenkor helyi ügyekről döntünk ugyan, de szavazunk a kormányról is. Ha megerősítenek bennünket, akkor mindazt, ami eddig történt, még gyorsabban fogjuk folytatni. Ha nem lesz meg a bizalom, a kormány le fog lassulni” – fogalmazott. A problémák közé sorolta a cigánysággal való keserves együttélést, amire szerinte a munkahelyteremtés és a rendőrség megerősítése a megoldás. Bár Miskolcon szóba került, hogy a Fidesz polgármester-jelöltje lépjen vissza a Jobbik javára, ez végül fordítva történt meg a szabolcsi Vásárosnaményban.

„Tarhatatlan lett a jobboldali szavazótábor megosztottsága” – indokolt a radikális párt. A Jobbik amúgy elégedetlen az elszámoltatás keménységével, ezért teljes vagyonelkobzással, valamint akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel büntetné az állami vagyont megkárosító politikusokat.

Ellenzéki kritika már csak az MSZP-től hallható, szerintük a választás napjáig hazudni fog a Fidesz. „A bankadó átverés, mert a pénzintézetek forgalmát adóztatja meg a kormány, amit a bankok azonnal áthárítanak az emberekre” – vélte Szanyi Tibor. Az MSZP kampányfőnöke átverésnek nevezte az egykulcsos, 16 százalékos szja-t is, mert az nem segít a nyomorgóknak, ellenben a gazdagok nagyságrendekkel kevesebbet adóznak majd. „Mese, hogy lesznek új munkahelyek. Inkább tizedelés lesz a közszférában” – mondta Szanyi Tibor.
VM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.