BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazást kezdeményez az MSZP a nyugdíjpénztárak ügyében

Az MSZP népszavazást kezdeményez a kormány nyugdíjterve miatt.

A kormány bejelentette: 14 hónapig nem kívánják folyósítani a magánpénztáraknak a pénztártagok befizetéseit. És megadják a lehetőséget arra, hogy az emberek visszalépjenek az állami pillérbe.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) népszavazást kezdeményez az ügyről; Mesterházy Attila szerint a Fidesz-KDNP elképzelései szinte teljesen eltörölnék az öngondoskodás meglévő intézményeit.

A nyugdíjkérdés miatt egy weboldal indult: a petíciót a Magyar Köztársaság Kormányához intéznék a magánpénztári tagdíj átutalásának felfüggesztése miatt. Azt nem tudjuk, hogy mikor indult a kezdeményezés, péntek délig 3534-en írták alá a petíciót, percenként 2-3 aláíróval bővül a sor.

Orbán Viktor azzal érvelt, hogy nem lehet tőzsdére vinni az emberek pénzét, ám meg kell jegyezni: a nyugdíjpénztáraknál különböző konstrukciók közül lehet választani. A növekedési portfólió kockázatos, nagy hozamot lehet elérni, de a veszteség sem kizárható. A legkockázatmentesebb, úgynevezett klasszikus portfólió azonban igen alacsony kockázattal jár: szinte csak biztonságos állampapírokat tartalmaz – áll az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapján.

A kormány tervét az Európai Unió sem díjazná jelenlegi állásfoglalása szerint: a nyugdíjreformtól visszalépő országok, a visszalépésből fakadó költségvetési pozíciójavulást nem ismerné el hiánycsökkentésnek.

A reformtól való visszalépés miatti pozíciójavulással csökkentenék az államháztartási hiány maximális lehetséges mértékét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.